Han är bin Ladins kronprins

Palestinier pekas ut som ny ledare för terrornätverket

NYHETER

Bin Ladin är kanske död - men al-Qaida lever.

Nätverkets nye ledare påstås vara en 30-årig palestinier som reser världen runt under en rad falska namn.

Han har axlat bin Ladins roll och sägs nu vara den som leder planeringen av nya terrordåd mot USA.

Mannen som i snart tio år gäckat världens mäktigaste underrättelsetjänst heter Abu Zubaydah. Hans fullständiga namn sägs var Zayn al-Abidin Muhammad Husayn Abu Zubaydah.

Han är 30 år gammal och enligt USA av palestinsk börd. Enligt officiella underrättelsekällor var han tidigare Usama bin Ladins tredjeman.

Nu är han operativ chef.

När andremannen Muhammed Atef dödades under kriget i Afghanistan i höstas avancerade Zubaydah. Och nu när bin Ladin själv försvunnit och eventuellt dödats i ett bombanfall i november är Zubaydah hans kronprins, säger CIA enligt New York Times.

- Han är intressant av flera skäl, inklusive att han snabbt passerade typiska vägar som lett andra palestinier till terrorism, säger en hög källa inom Bush-administrationen till New York Times.

- Hans mål har aldrig varit en självständig palestinsk stat. Han kämpar för en extrem form av islamism.

Har hållit låg profil

30-åringen är nu den som axlat rollen som ledare för den militära grenen av al-Qaida och den som är direkt ansvarig för planeringen av nya terrorattacker.

- Han är minst lika farlig som någon av de andra vi söker, inklusive bin Ladin, säger en högt uppsatt poliskälla till tidningen.

- Och det är skrämmande hur lite vi vet.

Man vet dock att Zubaydah lyckats hålla en mycket låg profil i många år.

Han har varit en av toppfigurerna runt bin Ladin sedan början av 1990-talet. CIA tror också att han fanns vid bin Ladins sida efter terrordåden i USA i september förra året.

Var han finns idag har man däremot ingen aning om.

Däremot uppges Zubaydah kunna knytas till planer på en våg av terrordåd i Europa förra året, inklusive att spränga amerikanska ambassader i Paris och även Sarajevo kort tid efter 11 september-attackerna. Bland annan hittades Zubaydahs satellittelefonnummer i en mobiltelefon hos ledaren för gruppen som greps under planering av dådet mot ambassaden i Sarajevo.

Zubaydah sägs också kunna bindas till planeringen av attackerna mot USA.

Att attackerna avvärjdes i Europa tros bero på en lång rad gripanden av misstänkta terrorister.

Tusentals hemliga rekryter

Enligt officiella källor i USA är Zubaydah idag en av de få överlevande bland al-Qaidas ledare. Det som gör honom extra farlig är att han med stor sannolikhet känner till både identiteter och eventuella uppdrag för de tusentals rekryter som passerat al-Qaidas hemliga träningsläger.

De frivilliga krigare som inte tillfångatogs under kriget har i de flesta fall återvänt hem. De kan på ytan leva vanliga liv, men har i många fall svurit sitt liv åt uppdraget att bekämpa USA - och det är dessa "sovare" som ger amerikanska utredare mardrömmar.

Zubaydahs jobb är nu enligt USA att väcka dessa sovare, aktivera gömda eller glömda terrorceller och organisera nya dödliga anfall mot främst amerikanska mål.

Ändå finns inga officiella amerikanska anklagelser mot honom.

Zubaydahs väg mot makten har varit så snårig att USA haft svårt att kartlägga den. Han finns inte heller med bland de namn CIA publicerat över misstänkta terrorister. Zubaydah sägs också vara den ende ledare inom al-Qaida som inte fanns på listan över de mest efterspanade, en lista som offentliggjordes av CIA i november förra året.

Få fotografier

Underrättelsekällor säger att man vet att den utpekade Zubaydah rest mycket. Han har också använt en rad olika identiteter och falska pass.

Han sägs vara lång och smal, ljushyad och engelsktalande. Han påstås också ha bytt utseende vid flera tillfällen.

Men hur han ser ut idag är inte klart. Zubaydah har varit skicklig på att undvika kameror, sannolikt en medveten strategi. Ytterst få bilder finns idag av mannen som blivit en av världens mest eftersökta.

Ansvarig för att välja rekryter

Han sägs vara hemmastadd i Pakistan och påstås ha levt och arbetat i Peshawar under flera år under 1990-talet.

Han bodde i en av al-Qaidabas kallad Martyrernas hus och var även under en tid direkt ansvarig för minst ett läger, kallat Khalden.

Jobbet bestod bland annat i att sålla fram lämpliga kandidater för terrorträning bland de många frivilliga som kom från världens alla hörn och ville ansluta sig till bin Ladins kamp.

Än viktigare - han var också enligt USA direkt ansvarig för att ge var och en av de nya rekryterna ett uppdrag någonstans i världen.

Uppdraget fick de när de återvände till Pakistan efter genomgången och godkänd terrorträning. Därför sägs han nu vara den som lagt ut det nya hemliga nätet av terrorister, lojala mot honom och redo att slå till.

Abu Zubaydah

Caroline Olsson