Perstad förstörde arbetsmaterial

SVT: Han raderade körscheman för framtida program

NYHETER

I tisdags avskedades Carl-Ingemar Perstad efter 28 år på Sveriges Television.

Före dess raderade han körscheman för framtida program, enligt SVT.

– Enligt de uppgifter jag har fått sade han att ”det kändes skönt” att göra det, säger Helga Baagøe, informationschef på SVT.

Foto: HASSE ERIKSSON
I går blev folkkäre programledaren Carl-Ingemar Perstad avskedad från Sveriges Television.

Det fortsätter att blåsa runt Trafikmagasinets tidigare programledare Carl-Ingemar Perstad. I tisdags avskedades han efter 28 års anställning på Sveriges television. 24 år av den tiden har han varit programledare för Trafikmagasinet. Anledningen är att han har kört hyrbilar privat på SVT:s bekostnad.

Nu anklagas han även för att ha raderat körschemen för framtida program.

– Vi förde samtal med honom under måndag och tisdag. På tisdag, före avskedandet, raderade han programmen, säger Helga Baagøe, informationschef på SVT.

SVT:s dataexperter kunde kontrollera att raderandet utförts av Carl-Ingemar Perstad.

– Jag har inte haft direktkontakt med honom. Men cheferna i Falun frågade honom varför han gjort så här. Då svarade han att ”det kändes skönt”, säger Helga Baagøe.

Nu innebär det inte så stora problem som man först trodde. Programmen kan räddas eftersom det fanns backup.

”Allvarligt beteende”

Ser ni allvarligt på det här?

– Det är klart att det är ett väldigt allvarligt beteende och man frågar sig varför. Det är allvarligt att man förstör ett arbete för en redaktion som har planerat program framåt i framtiden. Nu gick det lyckligtvis att rädda, men det är väldigt allvarligt att få sina körscheman raderade. Och det av en kollega och arbetsledare, säger Helga Baagøe.

Carl-Ingemar Perstad själv har en annan uppfattning om vad det är han har gjort.

”Det var en normal städning”

- Jag har rensat bort mina anteckningar och manus, sådant som jag bedömde inte längre var relevant. Jag har inte raderat någon hel databas. Det här handlar om enstaka filer som jag ansvarar för själv. Jag går in och rensar med jämna mellanrum. Det var en normal städning., säger han.

Det kan verka lite konstigt att du en sådan här dag ägnade tid åt att rensa bort gamla saker?

– Ja, det kan ju låta ologiskt men för mig var det naturligt att göra det. Jag gör det med jämna mellanarum och bedömde att jag hade tid att göra det då.

Vad säger du om uppgiften att du skulle ha svarat dina chefer att ”det kändes skönt”?

– När jag fått reda på att jag blivit avskedad frågade de om det här med att jag hade städat. ”Det kändes skönt att städa”, svarade jag. Då hade jag fått beskedet och jag ansåg att jag hade gjort rätt.

Det var inte så att du kände att nu ska de i alla fall inte ha nytta av vad jag har gjort?

– Konstigt nog var det inte så. Jag förstår att man kan ställa den frågan, men allt var så omtumlade. Jag är fortfarande inte klar över vad som hänt.

Oklart om kvitton

Enligt Helga Baagøe och SVT har Carl-Ingemar Perstad även tagit hem kvitton och andra papper på måndagskvällen.

– Vi kan därför inte veta om vi har fått tillbaka alla papper eller om det är en del av det. Det är omöjligt att veta eftersom han tog hem det, säger hon.

Enligt Perstad är detta lögn.

– Jag blev inkallad för att vi skulle utreda varför bensinförbrukningen i juli i fjol varit hög på en speciell bil. Eftersom jag är ansvarig gick jag naturligtvis ner i garaget hämtade körjournalen och tankbok och gick upp på mitt rum. Jag gick igenom materialet och hittade en rimlig förklaring. På tisdag frågar man efter boken. Jag svarade att jag kanske tog hem den, men kom sedan på att den var kvar på rummet.

Men han påpekar också att han inte tycker att det vore konstigt om han hade tagit hem boken för att gå igenom uppgifter.

”Får mycket sympatier”

Det har gått två dagar sedan Carl-Ingemar Perstad avskedades och han försöker fortfarande att förstå vad som egentligen har hänt.

Hur känns det nu?

– Jag får så mycket sympatier och det känns bra. Jag får blommor och mejl och fax och kolleger hör av sig. Jag önskar naturligtvis mina kvarvarande kolleger i redaktionen lycka till i fortsättningen. Det är inga ”hard feelings” där.

Med hjälp av Journalistförbundet ska Perstad begära att SVT preciserar skriftligt varför han blivit avskedad.

– Jag kommer att driva det här vidare. Men just nu känns inte det viktigast. Först gäller det att komma över chocken, säger Carl-Ingemar Perstad.

Pernilla Fagerström

ARTIKELN HANDLAR OM