"Ungdomar är inte andra klassens medborgare"

Läs chatsammandraget med Malin Svensson, CUF

NYHETER

Malin Svensson säger: Hej alla chattare, ställ nu massor av frågor!

Kalleman säger: Hur ska centern få bort sin ”bond”-stämpel? Vad gör ni för att bli hippa bland ungdomar?

Malin Svensson säger: Vi skäms inte över vårt ursprung i bonderörelsen, däremot så är vi inget bondeparti i dag. Vi är ett parti som vilar på en värdegrund som heter ekohumanismen.

ErikB säger: Hej Malin!

När du säger att du vill få bort åldersdiskrimineringen, gäller det även systembolaget?

Malin Svensson säger: Nej vi vill ha 20 år på systembolaget. Det är inte fel med åldersgränser, men det är fel med åldersgränser som sätts efter godtycke. Sätter man åldersgränser så ska det finnas skäl och de ska vara generella dvs gälla alla. Vi är emot att krogar sätter olika åldersgränser trots att lagen säger att jag har rätt att gå på krogen från 18 år.

du -vet -vem -MIA säger: Varför går ni till val med Ungdomsfrid och inte skola, vård och omsorg som alla andra?

Malin Svensson säger: I Ungdosmfrid så ingår definitivt skola och vård t ex. Ungdomsfrid betyder att vi vill motverka den diskriminering och det utanförskap som många ungdomar upplever, samt att vi vill se till att ungdomar får del av allmäna resurser. Här är skolfrågan viktig, att man har ett inflytande som elev. En annan fråga vi drivit i Ungdomsfrid är att man ska satsa resurser på ungdomars hälsa och prioritera vård av ex ätstörningar. I dag är det långa vårdköer här på många håll i landet.

toto säger: Är det inte aningen populistiskt att driva en fråga som åldersdiskriminering innan valet?

Malin Svensson säger: Hej Toto. Varför är det populism att driva frågan om åldersdiskriminering? Alla frågor är väl i så fall mer eller mindre påopulism. Nej vi driver åldersdiskriminering för att vi tycker att det är en viktig fråga, ungdomar ska inte diskrimineras och behandlas som en andra klassenms medborgare. Vi vill sätta stopp för den kollektiva berstraffning som är vanlig gentemot ungdomar och vi kommer att jaga ungdomsminstern tills hon också inser det!

Kenneth säger: Anser du att Sverige behöver en lagstiftning som reglerar diskriminering pga ålder?

Malin Svensson säger: Ja det anser jag. Om jag blir diskriminerad på grund av ålder i dag ås har jag ingenstans att vända mig. Vi vill se en ny och samlad diskrimineringslag som också omfattar ålder.

Hanna säger: Jag undrar varför man som 18-åring får dricka t.ex starksprit på krogen, men inte köpa från systemet.

Malin Svensson säger: Jag kan hålla med om att det låter lite konstigt. Men vi tycker ändå att det är riktigt. På krogen dricker du under mer reglerade förhållanden. Vi ser också en fara i att om vi sänker åldersgränsen på bolaget så riskerar langningen också att gå ner i åldrar.

DEFROW säger: Hej Malin, Hur vill ni att man skall öka den regionala tillväxten så att vi yngre kan stanna kvar på landsorten (i hem staden)?

Malin Svensson säger: Hej! Det var en mycket bra fråga och en jätteviktig. Vi vill se till att man har lika villkor i hela landet, att det finns bra kommunikationer, bra vägar, bredband åt alla och att det finns en bra utbidlning i hela landet. Vi tycker bl a att det är viktigt att satsa ordentligt på universitet och högskolor ute i landet. För vissa regioner handlar det också om att man ska få behålla mer av det man tillför landet, ex stora delar av norrlandsregionen som ska få behålla vinster från vattenkraften.

eva säger: malin vad gör centern för djurens bästa

Malin Svensson säger: Vi driver på om att djurrättslagar ska efterlevas och att det ska finnas resurser ute i kommunerna så att man snabbt kan följa upp om det rapporteras om missförhållanden för djur på någon gård. Sedan tycker vi att EU genast ska ta bort transportbidragen för levande djur, det är inte klokt att djur transporteras långa sträckor. Vi tycker också det är viktigt att man kan handla närproducerat och att man som konsument ska kunna veta varifrån de djur man köper kommer ifrån. Så man kan använda konsu

toto säger: Har du själv någon erfarenhet av åldersdiskriminering Malin?

Malin Svensson säger: Javisst, när jag bodde hemma i Ulricehamn kom jag inte in på något uteställe som artonåring. Alla artonåringar fick i stället åka till ett dansställe ute i skogen, och det var katastrofalt. Massor med ungdomar som var i början av sin alkoholdebut. Vi hade mått bra om vi kommit in på ställen också för äldre människor.

jacob säger: Min Mamma köpte ut vin och öl till mig även när jag var under 20 år, orsaken var att hon visste att jag hade fått tag i det ändå kanske HB. Detta är langning enligt lagen. Tycker du att detta är ett brott.

Malin Svensson säger: Ja det är ju uppenbart ett brott.

Rickard säger: Vad tycker du om att kräva av personer som invandrar till Sverige att man ska kunna svenska för att bli svensk medborgare?

Malin Svensson säger: Jag tycker det är fel att ställa sådana krav. Överhuvudtaget så ska vi se människor som invandrar till Sverige som en resurs, det gör vi inte i dag. Vi behöver inte fler krav på de som invandrar, vad vi behöver är öppnare gränser. Att fler får komma hit.

*JoHaNnA* säger: Vilken åldersgräns är viktigast att ändra på just nu?

Malin Svensson säger: Det viktiga är att införa en lag mot åldersdiskrminiering så att vi blir av med de åldersgränser som mackar, affärer och krogar ex har satt på eget bevåg.

högerman säger: vilka intellektuella kvalitéer har er partiledare?

Malin Svensson säger: Det var en konstig fråga. Men om du undrar över kvalitéer så tycker jag Maud har en stark analytisk förmåga och hon är mycket stark i sina värderingar.

Valdemar säger: Man får gifta sig när man är 18 år men man får inte köpa en flaska vin till sitt eget bröllop utan måste vänta två år. Kan du kommentera detta.

Malin Svensson säger: Ja som jag svarat innan så kan det verka aningen konstigt. Men i CUF tycker vi ändå det är riktigt med 20 år på bolaget.Gränsen är satt utefter hur kroppen i denna ålder "tål" alkohol. Däremot är det ju 18 på krogen, men där dricker man i mer reglerade former.

Lars-Erik säger: Dagens bittra sanning är ju att ungdomarna dricker hembränt, då de inte får tag på systemsprit. Anser du inte då att det är bättre om föräldrar köper ut öl/vin till sina söner/döttrar? Ty risken finns alltid att hembränd sprit innehåller GHB, Metanol eller vadhelst nu kan tänkas finnas i den som kan vara direkt farligt.

Jag har ett eget exempel:

Jag hade köpt hembränt innehållandes GHB vilket resulterade i att jag hamnade på sjukhus. Efter den incidenten så köpte min mor ut öl till mig, då h

Malin Svensson säger: HHm. Jag tycker inte att bara för att det finns tillång till hembränt att vi ska bpörja rucka på vår alkoholpolitik. Det handlar ju om att samtidigt som vi motverkar langning också ser till att vi stryper tillgången på hembränt och ghb. Jag är vädligt orolig över att tillgången är så stor på hembränt men också droger bland ungdomar i dag. Detta måste vi ta på allvar.

Diezel säger: Jag har arbetat som bartender / servitör i många år och kan berätta att så värst ordnat är det inte på krogen. Grupptrycket blir högre och många sporras att dricka mer än dom tål

Malin Svensson säger: Men krogägaren har ett ansvar att inte servera till alltför överförfriskade människor. Gör de det kan deras utskänkningstillstånd ryka.

IDa säger: Känns det inte jobbigt att jobba i ett parti med en nazistisk historia?

Malin Svensson säger: Centerpartiet har ingen nazistisk historia. Så det känns inte jobbigt.

Moderator säger: Nu är chatten slut.

Malin Svensson säger: Oj vad fort det gick. Tack för alla intressanta frågor. Glöm inte att rösta i valet!