"Jag har inga känslor kvar för SVT"

NYHETER

Trafikmagasinets före detta programledare Carl-Ingemar Perstad avskedades i tisdags. SVT säger att han har kört hyrbilar privat.

Carl-Ingemar Perstad tror att det finns en annan anledning till att han fått sparken.

– Programledare i 50-årsåldern som börjar få grått skägg står inte högt i kurs inom Sveriges Television. Det finns det flera exempel på, säger han i chattet nedan.

Foto: Mats Fogeman

Stefan säger: Hur känns det i dag..Dagen efter

Carl-Ingemar Perstad säger: Det känns på två sätt. jag känner mig sviken av mitt eget företag. Det känns bra med tanke på alla tusentals reaktioner jag fått från er tittare. De lyfter mig nu.

Jag har klarat mig från vilda djur - utanför SVT

kattis säger: Hur tacklar du den behandling du fått?

Carl-Ingemar Perstad säger: Jag ska tillsammans med Journalistförbundets expertis diskutera med SVT. Det här är en orimlig situation.

Jonte säger: Tjena Carl-Ingemar! Har du såhär långt fått någon förklaring till varför något som, eventuellt, kan betraktas som journalistiskt oetiskt i ditt fall resulterar i sparken?

Carl-Ingemar Perstad säger: Nej Jonte, jag har inte fått någon förklaring. Jag har haft OK i alla år att köra testbilar. Att nu komma och påstå att det skulle vara tjänstefel är en överraskning för mig.

clas lövland säger: är det inte läge att lämna monopolet och ta med ditt goda namn till 4:an . Tittarna lär följa med! Lycka till med kommande skadeståndsförhandlingar!

Carl-Ingemar Perstad säger: Tac Clas. Jag har i varje fall fått nog av Sveriges television. Det program jag har skapat har man nu i princip knäckt. jag lyssnar på ditt goda råd.

Jan F säger: Hej C-I Vem står egentligen för kostnaderna när man testar bilar som du gör?

Carl-Ingemar Perstad säger: Hej Jan. De kostnader inryms i den budget vi har för Trafikmagasinet. Det är nämligen viktigt att vi betalar och gör rätt för oss. Varför skulle vi åka gratisbilar?

Thkwö säger: tjena Calle! tror du att SVT kommer ångra sig och ta tillbaka dig?

Carl-Ingemar Perstad säger: Ingen aning. Oavsett vad SVT kommer att göra har jag fått sparken. Och jag har inga känslor kvar för företaget.

Jörgen i Borås säger: Vem kommer att leda Trafikmagasinet efter dig?

Carl-Ingemar Perstad säger: Jag har inte fått någon information. Företaget pratar inte med mig om sådana frågor.

Ove_o_Fasa säger: Vad förväntar du dig av SJF:s förhandling med SVT?

Carl-Ingemar Perstad säger: Det som har skett är orimligt. Jag har följt de regler som jag fått. Jag utgår från att jag får upprättelse.

Fangio säger: Varför håller du och raderar och fipplar med dator-

material?

Carl-Ingemar Perstad säger: Jag raderar, städar ofta på min dator. Det är inget konstigt alls. För mig är det naturligt att tömma emellanåt, annars får allt inte plats.

tjopp säger: Vad tycker du om att dina kollegor på SVT Falun inte ställer upp dig och bojkottar SVT, de kan ju faktiskt streja. Varför böjer sig alla för "tanten" i stockholm?

Carl-Ingemar Perstad säger: Den frågan ska du ställa till min kolleger på SVT i Falun. Men jag vet att jag har ett starkt stöd också inom SVT.

Kenth H säger: Fick du ingen som helst förvarning om detta?

Carl-Ingemar Perstad säger: Nej, jag blev inkallad till chefen under förevändning att prata ekonomi. Ingen hade förvarnat mig. Istället blev det ett förhör av mig lett av två av mina chefer.

Mini-Mal säger: Skulle du vilja göra nagot ogjort med SVT?

Carl-Ingemar Perstad säger: Jag förstår inte din fråga riktigt. Men jag vet att jag inte har gjort det jag anklagas för. Jag har lyssnat på mina chefer och följt deras direktiv.

Magnus76 säger: Om du fått välja, skulle du tagit en offentlig varning och riskera att få offentligheten emot dig (man vet ju hur kvällspressen lägger upp det), eller skulle du valt det som hänt nu, men opinionen i ryggen?

Carl-Ingemar Perstad säger: Jag är jätteglad för att jag har opinionen med mig. Men OM jag hade begått fel hade det varit rätt att jag varnats, och tagit den eventuella folkstorm som blivit för att jag gjort fel. Men idag finns inget som kan styrka att jag har gjort något oetiskt.

joey säger: Dessa sk "hyrbilar"skulle de användas i programserien?eller använde du det helt privat? Om den första frågan stämmer tycker jag att det är obegripligt att sparka dig!

Carl-Ingemar Perstad säger: Alla bilar vi kör används i Trafikmagasinet. Vi måste skaffa kunskap om alla bilmodeller. Därför måste vi köra dem. Sedan är det inte säkert att allt insamlat material används direkt i programmet, men vi måste ju veta vad bilarna går för.

Fredrik säger: Misstänker du att det här med hyrbilarna bara är en förevändning för att någon/några av någon anledning vill få bort dig?

Carl-Ingemar Perstad säger: Svar ja. Programledare i 50-årsåldern som börjar få grått skägg står inte högt i kurs inom Sveriges Television. Det finns det flera exempel på.

richard säger: Det kan ju inte saknas anbud, med din erfarenhet. Svälj förtreten och gå vidare. Vad är den roligaste bil du kört under åren?

Carl-Ingemar Perstad säger: Tack snälla du för ditt mejl.Det känns skönt att bli uppskattad för det man gör. Den absolut roligaste bilen jag kört var Bigfoot.

XPANDER säger: Vad äger du för bil privat?

Carl-Ingemar Perstad säger: Privat äger jag för närvarande tre bilar. En BMW 5 20, 91 års modell, en tio år gammal Nissan King Cab och en Landdrover.

Feffe säger: Vad var det för BMW som du inte hittade några fel på och därför inte redovisade i programmet? (enligt intervju i P4 igår)

Carl-Ingemar Perstad säger: Den bil du syftar på är en BMW 525 Touring. Den körde vi som referens, att jämföra med andra kombibilar i den klassen. I det journalistiska arbetet ingår att samla in mer material än vad vi kanske alltid redovisar i rutan.

Linnet säger: hej carl-ingy! har du någonsin kört över en bäver eller något annat djur när du testat en bil?

Carl-Ingemar Perstad säger: Jag hade en gång oturen att köra över en hare, som dessbättre tvärdog, annars har jag klarat mig från vilda djur - utanför SVT.

Ove_o_Fasa säger: Några tankar på att lägga av som motorjournalist?

Carl-Ingemar Perstad säger: Nej, absolut inte. Mitt liv är bilar. Jag kommer att fortsätta i någon form. Var är för närvarande okänt.

Björn säger: Hur många bilar har du testat genom åren?

Carl-Ingemar Perstad säger: Jag började 1978, har hållit på i Trafikmagasinet i 24 år. varje år kör vi säkert 40 till 50 olika bilar.

adde säger: Vilket är roligast att testa, sportbilar eller vanliga bilar som vanligt folk faktiskt köper?

Carl-Ingemar Perstad säger: Definitivt vanliga bilar för vanligt folk. Sportbilar kan ju vara kul en liten stund. men våra "Svenssonbilar" är ju dem som vi alla kör och det är dem som vi ska upptäcka fel och brister på så att det blir billigare för dig att äga och köra bilen.

Trabant säger: Men ärligt nu Carl-Ingemar, har du verkligen inga andra lik i garderoben...? Dela med dig av vad som tynger dig! Vad tycker du om SVT"s ledning (personliga känslor..)?

Carl-Ingemar Perstad säger: Mitt fel enligt SVT är att jag brutit mot regler som jag aldrig informerats om. Om min chef informerat mig om nya regler hade jagb självfallet följt dessa.

Beträffande SVT:s ledning: Straffet står inte i proportion till "brottet". PS Trabant är en av mina favoritbilar.

skvarken säger: Är Jutterström bara en bricka i spelet? Är det dina närmare chefer som står för detta utspel?

Carl-Ingemar Perstad säger: Jag tror inte att Christina Jutterström har fått den fullständiga informationen, utan bara den information mina chefer ansett vara lämplig för att få bort mig.

Jag har haft stor respekt för Christina J, men jag är förvånad att hon inte lyfte telefonluren så att jag fick ge min version. Nu har jag dömts ohörd.

Hulken säger: Har du fått erbjudanden från andra bättre TV kanaler där de behöver ha en bra journalist som testar bilar för Svenska folket?

Carl-Ingemar Perstad säger: Tack för din fråga, men den är lite för tidigt ställd.

Johan säger: Har ni någon gång blivit "mutade" av någon biltillverkar för att ni ska berömma deras bil mer?

Carl-Ingemar Perstad säger: Nej, absolut inte. Eftersom biltillverkarna är medvetna om vårt kritiska sätt att granska bilar. Ett mutförsök skulle vi ha avslöjat i programmet.

duvan säger: Vilken är den sämsta bilen du har kört?

Carl-Ingemar Perstad säger: Den allra sämsta bilen jag har kört var en Buick Roadmaster från 1969. Ett stort gungigt och svampigt äventyr.

Fredde säger: Carl Ingemar SVT är ett sjunkande skepp, skatta dig lycklig att du nu för ett gyllene tillfälle att lämmna skutan.

Carl-Ingemar Perstad säger: Tack Fredde. Jag delar din uppfattning!

Carl-Ingemar Perstad säger:Jag är jätteglad att jag har fått tillfälle att chatta med er om Trafikmagasinet och framtiden och jag hoppas att

vi ses i något sammanhang framöver.