Jury vill fälla aftonbladet.se

NYHETER

En tryckfrihetsjury meddelade på torsdagen att man vill fälla aftonbladet.se:s chefredaktör för tryckfrihetsbrott.

Orsaken är fyra nazistiska inlägg som av misstag hamnat i ett av tidningens diskussionsforum.

- Jag tycker juryns beslut är trist, eftersom det hotar den fria folkliga debatten på nätet, säger aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist.

Till skillnad från många andra mediasajter har aftonbladet.se en övergripande förhandsgranskning av inläggen till tidningens debattforum. Det handlar om tusentals inlägg varje dag.

- Jag tycker det är förvånande att juryn anser att det är brottsligt att jag tar ett större ansvar än andra nyhetssajter, säger Kalle Jungkvist. Skulle debatten släppts helt fri utan förhandsgranskning hade jag inte åtalats. Men då skulle det kommit in betydligt fler rasistiska och nazistiska inlägg.

Hets mot folkgrupp

De fyra nazistiska inläggen smög sig trots granskningen in i debatten ”Blir det fred i Mellanöstern” i början av oktober 2000.

På grund av bland annat ett tekniskt fel fanns inläggen kvar i flera dagar, trots upprepade försök att ta bort dem.

Justitiekanslern, JK, anser att tidningen därigenom gjort sig skyldig till ett tryckfrihetsbrott och har därför stämt chefredaktören Kalle Jungkvist för hets mot folkgrupp.

Och efter dagens huvudförhandling i Stockholms tingsrätt meddelade rättens niomannajury att man vill se en fällande dom.

- Det här kan leda till en strypning av debatten på nätet, säger Kalle Jungkvist.

Det mest drastiska alternativet är att helt enkelt stänga de känsliga debattrummen. Därmed skulle den breda folkliga debatten ta slut.

Kan frias av domarna

Målet prövades som ett tryckfrihetsmål, med en jury samt tre rådmän. När nu juryn sagt sitt är det upp till de tre domarna att ta beslut i frågan. De har möjlighet att fria Kalle Jungkvist, trots att alltså juryn vill fälla honom. Den slutliga domen meddelas den 7 mars.

Fredrik Rundkvist