Rädda OSs Tre Kronor

I natt börjar sporten där norrmännen inte ens får vara statister

NYHETER

SOLDIER HOLLOW

Just när jag sitter och grubblar min panna blodig över vilken svensk skidåkare som ska tappa 58 sekunder på förstasträckan i stafetten på söndag inser jag att nu är det dags att sluta deppa.

I kväll, kamrater, startar OS på allvar.

Välkomna till Salt Lake City, Tre Kronor.

Välkomna att rädda OS-showen.

Foto: KAI REHN
I NATT MÖTS DE IGEN Året är 1994. Platsen är Lillehammar. Tommy Salo räddar Paul Kariyas straff och Sverige vinner OS-guld. I natt möts de två i OS igen. "Drömmen om ett nytt Lillehammer är sånt som får idrotts-Sverige att orka jobba vidare", skriver Lasse Anrell inför nattens match.

Nu är det slut på gnället i jämmerdalen Sverige.

Slut på gråten och tandagnisslan.

Nu börjar sporten där norrmännen inte ens får vara statister.

Nu är det bara att njuta.

Och det bästa av allt:

Det börjar med tre matcher där det inte gör så mycket om vi förlorar.

Det tror jag är bra för Sverige just nu...

Det räcker om vi vinner de tre nästa matcherna.

Det är inte omöjligt.

Alla minns det episka guldet i Lillehammer

Tvärtom, det är möjligt och med Tommy Salo i målet vet vi att åtminstone Paul Kariya drömmer mardrömmar. Särskilt om det blir straffar som i Lillehammer...

Alla minns det episka guldet i Lillehammer. Inte bara Kariya och Tommy Salo. Det är ett av Sveriges starkaste idrottsminnen över huvud taget. Laget kom ju tvåa i omröstningen på Idrottsgalan senast. Drömmen om ett nytt Lillehammer är sånt som får idrotts-Sverige att orka jobba vidare.

Salo drömmer, Sverige drömmer, Kariya mardrömmer" det är som det ska. Mats Sundin drömmer.

Jag lyssnade på Pat Quinn, Kanadas och Torontos tränare, som försökte förklara hur de skulle ta hand om Mats Sundin i natt.

-Mats gör sin bästa säsong nånsin, jag tror att det kanske beror på OS. Han vet att han måste ta ansvaret ensam när Peter Forsberg är borta. Han har kvaliteter och gör saker som vi måste stoppa... och även om vi vet hur är det väldigt svårt att göra det.

Kanada är rädda för Sudden. Det är bra.

Kanada är rädda för Nicklas Lidström. Det är också bra.

Kanada är rädda för att alla deras stjärnor inte ska fungera ihop som grupp. Det bör de vara.

Jag blev andfådd av att gå från p-platsen till skidstadion i går. Det säger en del om min status men också en del om hur den höga höjden hör påverkar konditionen.

Många NHL-spelare kommer att bli förvånade.

Inte bara över de stora rinkarna, det visste de om, men också över hur luften här påverkar folk.

Jag har sett NHL-analytiker tala om hur de stora rinkarna kommer att påverka spelare som är stjärnor och vana vid att spela 27-28 minuter per match. Spelare som bara är bra när de får mycket speltid. Nicklas Lidström anses vara en sån.

Vilken underbar snurr det kan bli runt Kanadas mål

För att klara det krävs små NHL-rinkar och ständiga reklamavbrott. Här blir det inga reklamavbrott och luften är syrefattig så nog blir det en del jobbiga stunder för NHL-stjärnorna.

Särskilt för Kanada som bara har stjärnor i laget. Hur de ska kunna samsas fattar jag inte. Hur de ska fungera ihop när alla får samma speltid.

Eller när Lemieux får för mycket speltid för sitt eget bästa.

Tre Kronors förstakedja med Sundin- Dahlén-Alfredsson ser visserligen intressant ut men frågan är om inte andrakedjan är mera spännande.

Niklas Sundström som extremt skicklig defensiv center bakom tokoffensiva Markus Näslund och den hypertekniske Michael Nylander - vilken underbar snurr det kan bli runt Kanadas mål.

Tredjekedjan Zetterberg-Jönsson-Renberg blir defensiv motor för att plocka bort motståndarstjärnor och fjärdekedjan Axelsson-Johansson-Arvedsson måste rimligtvis få samma uppgift fast i turboversion.

Kanada har inte tagit ut sitt lag efter samma metod. Där finns fyra kedjor som ska producera. Jag vet inte om det är så bra. Rollspelare fungerar ofta bättre ihop än stjärnspelare.

Facit i natt 24.00.

OS light är över. Det är bara att vaka in OS på riktigt.

PS. Det är långt till femmilen. Och stafetten... Ingesson kanske...? Öhhm. Ingesson är min man på förstasträckan.

Spela på OS-hockeyn

ARTIKELN HANDLAR OM