”Uppladdningen var helt fel”

Experterna sågar Elofsson efter bakslaget på jaktstarten

NYHETER

SOLDIER HOLLOW

Innan OS dominerade Per Elofsson, 24, stort i världscupen.

Nu är han chanslös - och då kommer kritiken.

- Personligen anser jag att han gjort helt fel i sin uppladdning. Jag kan förstå varför han inte åker snabbare, säger Johann Mühleggs personlige tränare, norrmannen Ola Berget.

Förra året vann Per Elofsson totalcupen, han tog två VM-guld och blev världens nye skidkung efter norrmannen Björn Dählie. Den här säsongen har han vunnit tre världscupstävlingar och är på väg mot sin andra raka totalseger. Senaste vinsten kom i hans sista start inför OS - jaktstarten i Val di Fiemme den 5 januari.

Då var han i kanonform.

- Min uppladdning inför OS har också känts bra, men tre dagar innan premiären hände någonting. Jag vet inte, men plötsligt började musklerna stelna och jag blev seg i allmänhet, säger Per Elofsson.

Han har just blivit fyra i jaktstarten efter en spurtstrid mot norrmännen Thomas Alsgaard och Frode Estil, som delade andraplatsen efter Johann Mühlegg.

Per ser uppgiven ut. Brutit, femma och fyra är inte den resultatrad han hade hoppats på innan OS i Salt Lake City.

- Jag gör bara mitt bästa, upprepar han flera gånger. Jag kan inte göra så mycket mer. Jag försöker i alla fall och det hoppas jag alla förstår.

De senaste dagarna har han funderat på vad som har gått snett i OS-uppladdningen.

"Jag borde ha kört mer kvalité en vecka innan"

- Det enda jag kan komma på är att jag kanske borde ha kört mer kvalité veckan innan premiären. I övrigt vet jag inte, säger han.

Kritiken har inte låtit vänta på sig.

Johann Mühleggs tränare Ola Berget tycker att Per Elofsson borde ha lyssnat på andra och inte bara sett till sin egen erfarenhet.

- Han åkte inte för-OS förra året och det är förmodligen den största missen han gjort inför det här mästerskapet. Att han som nu kom hit bara dagarna innan tävlingen är helt förkastligt. Banorna i Soldier Hollow skiljer sig från alla andra, säger Ola Berget.

- Men det är ju bra för oss, att Per inte är i form, menar jag. Tidigare har ju han dominerat, tillägger han.

Skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg tror inte hon hade tagit två medaljer om hon inte åkt för-OS.

- Jag åkte tre tävlingar här i fjol och tänkte redan då: "vad bra att jag åkte hit". Utan den erfarenheten tror jag inte det skulle ha gått lika bra, säger hon.

"Det behövs en riktig genomkörare på hög höjd"

Även Torgny Mogren ställer sig till kritikerkören:

- Han skulle ha kört någon tävling innan OS, då hade det inte behövt bli så här. Av egen erfarenhet vet jag att det krävs en riktig genomkörare på hög höjd för att kunna toppa in formen. Är det något man kan kritisera Per för så är det att han missat det, säger han.

Och förre landslagsläkaren Pekka Kanerva:

- Det är som en deja vu-upplevelse från OS 1988. Då åkte svenskarna ingen tävling inför OS, och misslyckades sedan på nästan alla distanser. Det var bara Gunde som hann komma i form och det först till sista tävlingen, femmilen, som han vann.

Har kanske inte den rätta rutinen än

Förbundskaptenen Magnar Dalen suckar:

- Per är inte i närheten av den form han var i innan. Men vi ska jobba ihåg en sak, Per är bara 24 år gammal och kanske inte har den rutinen som krävs för att pricka in formtoppen varenda gång. I Lahtis lyckades han, men inte här. Det är bara att konstatera fakta.

Vad har han gjort för fel?

- Det finns säkert många saker han kunde ha gjort annorlunda. Personligen tycker jag att han borde ha tränat hårdare på slutet, innan OS.

Per Elofsson själv har inte så många förklaringar att komma med. Han ser trött och sliten ut.

- Det spritter inte i benen, konstaterar han.

Det självsäkra, finurliga leendet är borta och vandringen bort från skidstadion ser tung ut.

Skidkungen är detroniserad.

Mühlegg har tränat tre månader på hög höjd

Elofsson har tränat 1,5 månader på hög höjd

Henning Johannesson