- Elofsson borde tänkt sig för innan han uttalade sig

Estlands förbundskapten irriterad efter svenskens "dopningsanklagelse"

NYHETER

SOLDIER HOLLOW

Per Elofsson gick till hårt angrepp mot Andrus Veerpalu.

Nu slår Estlands förbundskapten tillbaka mot svensken.

- Han borde tänka sig för innan han öppnar munnen, säger Mati Alaver.

Veerpalu kom från ingenstans och vann 15 kilometer klassiskt i tisdags, hela 36 sekunder före tvåan Estil Frode och ytterligare 9,4 sekunder före landsmannen Jaak Mae.

Men estländaren har inte fått njuta av sitt OS-guld.

Andrus Veerpalu hann knappt lämna målfållan och ta emot medaljen förrän spekulationerna om att han fuskat till sig guldet var igång. Per Elofsson tog aldrig ordet dopning i sin mun, men ifrågasatte Veerpalu i en intervju i Sportbladet i går.

- Jag dömer ingen, men det han gjorde har han aldrig varit i närheten av tidigare. Jag reagerar över att flera åkare åker bättre på de här tuffa banorna på hög höjd än vad de gör på lågland. Så snabbt blir man aldrig fullt acklimatiserad. Det är fysiska fakta, sa han.

Svensken är inte den ende som är misstänksam mot Andrus Veerpalu. Förre norske skidstjärnan Gudmund Skjeldal är också skeptisk.

"Det är märkligt"

- Jag vet inte hur både Andrus Veerpalu och Jaak Mae har blivit så mycket bättre på kort tid. Jag säger inte att de är dopade, men det är märkligt, säger han till norska Dagbladet.

Estländaren, som är specialist på klassisk åkning, avstod från jaktstarten i går. I stället gav han sig ut på en träningsrunda. Förbundsledningen skyddade honom från media.

Däremot körde Jaak Mae in på en niondeplats. Han var besviken efteråt. Av dubbla orsaker.

"Det gör mig ledsen"

- Det här trodde jag inte om Per. Det gör mig ledsen och besviken. Jag har lämnat så många dopningprov att alla kan se att jag är ren, säger han.

- Andrus tänker inte kommentera det här utan koncentrerar sig på stafetten och femmilen, säger Mati Alaver.

Estlands förbundskapten väljer själv att kommentera Per Elofssons påhopp. Han gör det med besvikelse i rösten.

- Han är en bra vinnare, men inte lika bra som förlorare. Han borde ha tänkt sig för innan han uttalade sig. Om han hade gjort det hade han kommit ihåg hur bra Veerpalu åkte i Val di Fiemme i januari. Enda skillnaden nu är att Elofsson inte har kört lika bra. Men jag visste att det skulle bli så här om vi tog guld i OS, att någon skulle anklaga oss, säger Mati Alaver.

Stefan Holm