Kungens vän i miljöskandal

"Jag är helt oskyldig"

NYHETER

Anders Lettström, en av kungens närmaste vänner, har dragits in i en miljöskandal.

Han riskerar straffavgifter på en halv miljon kronor. Dessutom överväger kommunen att överlämna ärendet till åklagare.

- Jag är helt oskyldig. Det är helt förfärligt, säger han.

Foto: miljö - och hälsoskyddsinspektionen
skräpigt På delar av egendomen Sköldnora Kungsgård ligger tipsmassorna fullt synliga.

Anders Lettström är en av kungens närmaste vänner. Sedan hundra år tillbaka äger hans familj natursköna Sköldnora kungsgård i Upplands Väsby där kungen och Anders Lettström ibland jagar tillsammans.

Misstänks ha tippat avfall

Mitt i den idyllen misstänks nu Anders Lettströms företag för att ha tippat hundratals ton med miljöfarligt avfall. Betong, tegel, asfalt, kablar och armeringsjärn har hittats av kommunens miljöskyddsinspektör.

- Det värsta är kanske all sopsand som innehåller tungmetaller, däcksrester och andra giftiga partiklar. Om ett par år finns det i vattnet, säger Hans Gustafsson, miljö- och hälsoskyddschef i Upplands Väsby.

Dumpningen är ett brott mot miljöbalken och kommunen ska på tisdag fatta beslut om Anders Lettströms företag, som rent juridiskt äger marken. I en första vända påförs en miljösanktionsavgift på 250 000 kronor.

"Tippar och försvinner"

Dessutom har ett liknande fall påträffats på ett annat ställe som kan ge lika mycket till i straffavgift. Men inte nog med det, eftersom avfallsdumpningen är ett brott mot lagen kan ärendet dessutom överlämnas till åklagare för vidare utredning.

Anders Lettström säger att han är oskyldig och att tippmassorna körts dit av någon annan som vill slippa betala för att tippa skräpet på den kommunala soptippen.

- Sedan miljöbalken ändrades har det blivit vanligt att folk passar på att köra in på småvägarna här för att tippa och försvinna. Sedan måste jag som markägare köra det till soptippen vilket kostat mig över hundra tusen kronor på bara ett par år, säger han.

- Folk kör till exempel hit skrotbilar som de sedan tuttar eld på. Sedan får jag ett föreläggande från kommunen om att frakta bort vraken eftersom jag råkar äga marken.

Hotas av straffavgifter

Att ärendet ändå rullat så långt som till hotande straffavgifter och eventuellt åtal förklarar Anders Lettström med en hatkampanj som orkestreras från en speciell person.

- Vi är förföljda. Mitt i nätterna kommer det hotfulla SMS på mobiltelefonen och jag får mejl till jobbet. Den här personen försöker skada mig och min familj.