– De ska bli mina vittnen

Milosevic kallar Clinton och Blair till FN-tribunalen

NYHETER

HAAG

Bill Clinton mot Slobodan Milosevic i FN-tribunalen.

Det kan bli verklighet eftersom Milosevic tänker kalla nuvarande och tidigare västledare som vittnen.

- De måste komma hit och svara på mina frågor. Och jag har rätt att förhöra dem, sa han.

Foto: AP
"ÅTALET EN OCEAN AV LÖGNER" Slobodan Milosevic lade under sitt försvarstal inför FN-tribunalen skulden för massmord på Nato. - Bombningen av civila mål var hänsynslös. Målet var uppenbarligen att döda så många civila som möjligt, sa han.

Den jugoslaviske expresidenten Slobodan Milosevic, 60, namngav under sitt försvarstal Frankrikes president Jacques Chirac som ett av de vittnen han tänker kalla.

Hans taktik är tydlig. Under talet i går anklagade han, pekande mot åklagarna, västledarna för Natoattackerna 1999.

- Åtalet mot mig är en ocean av lögner och det är inte bara jag som anklagas utan hela det serbiska folket. Men det finns ingen domstol som granskar de 78 dygnens oavbrutna flygbombningar mot mitt folk.

"Det var ett krig mot terrorism"

Han tillbakavisar anklagelserna om etnisk rensning och folkmord i Kosovo som nonsens.

- Vi var i krig mot terrorister. Jag utesluter inte att övergrepp begåtts av enskilda kriminella, men varken armén eller polisen som jag hade kontroll över begick några brott.

Och med en sarkastisk ton fortsatte han:

- USA går bokstavligt talat till andra sidan jordklotet, till Afghanistan, för att bekämpa terrorister. Och det anses logiskt.

Slobodan Milosevic inledde sitt försvar med att visa en tysk tv-dokumentär där massakern i Racak den 15 januari 1999 ifrågasattes.

Det var den massakern på 44 civila kosovoalbaner som fick västvärldens ledare att reagera på allvar och ställa ett militärt ultimatum till Jugoslavien.

Men enligt tv-dokumentären var det i själva verket gerillasoldater som dödats under strid med den jugoslaviska armén.

- Det är bara ett exempel på alla lögner som har spridits. Världsmedia har varit ett propagandainstrument. Det har funnits en nynazistisk plan på att stycka upp forna Jugoslavien.

Tvingades se stympade kroppar

Slobodan Milosevic räknade upp sjukhus, skolor, fabriker och broar som bombades sönder under Natos flygangrepp.

Han tvingade tribunalen att titta på mängder av bilder på stympade, sönderbombade kroppar.

- Bombningen av civila mål var hänsynslös. Målet var uppenbart att döda så många civila som möjligt.

Slobodan Milosevic vill tvinga västledarna inom Natoalliansen att vittna om det politiska spelet som ledde till flygangreppen. Förutom Bill Clinton och Jacques Chirac kan det bli tal om Tony Blair och USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright.

Han har rätt att kalla vilka vittnen han vill, men FN-tribunalen avgör om deras vittnesmål har betydelse för anklagelserna om folkmord och brott mot mänskligheten som Milosevic är åtalad för.

Det kan dock bli svårt för domstolen att avvisa Milosevics krav. Det skulle ge honom ytterligare belägg för att hans anklagelser om rättegången är politisk.

Och även om inte ledarna själva måste komma, kan en rad andra politiker och Natogeneraler vänta sig att bli kallade till vittnesbåset i Haag.

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM