Klonade katten Cc – en världssensation

NYHETER

Det här är Cc.

Kissen är två månader och en världssensation.

Det är en genetisk kopia av en vuxen katt. Klonad precis som fåret Dolly.

Foto: REUTERS
kopia Kattungen Cc är den första klonade katten. Forskare i Texas skapade den för några månader sedan.

Cc skapades av forskare vid A & M University i Texas för ett par månader sedan.

En cell från ett vuxet djur transplanterades till ett ägg som tömts på sin arvsmassa. Embryot placerades in i surrogatmamman som födde Cc. Cc:s "mamma" är därför inte på något sätt släkt med Cc.

Visar inga tecken på sjukdomar

Överlevnadsfrekvensen för klonade embryon är mycket låg. Varför har forskarna ännu inget svar på. Cc var den enda av de 87 embryon som skapades som överlevde. Det är ungefär samma resultat som forskare tidigare fått när får kor, grisar getter och möss klonats fram.

Cc mår hursomhelst bra. Kattungen visar inga tecken på sjukdom och beter sig enligt forskarna som alla andra små missar i åttaveckors-åldern.

Även om Cc är en exakt genetisk kopia av sin donator skiljer de två sig på en punkt - färgteckningen.

Det beror på att pälsens färger och mönster hos katter inte bara bestäms av generna, utan även av andra faktorer under den embryonala utvecklingen.

Cc kom till världen med hjälp av pengar från den 81-årig finansmannen John Sperling som hoppas kunna locka välbärgade djurägare att betala för kopior av sina små älsklingar.

Första gången ett sällskapsdjur klonas

Vissa bedömare tror att Cc:s födelse kan vara början på en era där sällskapsdjur klonas industriellt. Att människor får titta på ett antal djur och säga vilket de tycker är sötast - sen klonas djuret åt dem.

Det här är första gången någon har lyckats klona ett rovdjur och ett rent sällskapsdjur. Tidigare kloningar har rört sig om antingen gnagare eller klövdjur. Då har syftet varit att antingen få dem att producera värdefulla ämnen i sin mjölk eller få organ för transplantation.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM