Färre barn med Downs syndrom

Allt fler väljer att göra abort

NYHETER

Antalet aborter av foster med Downs syndrom ökar.

Det visar kommande statistik från socialstyrelsen.

- Jag dömer inte dem som gör det. Samtidigt är det sjukt att så många vill ha perfekta barn, någon sorts kvalitetskontroll, säger Annika Doolke, mamma till Olivia, 14, som har Downs syndrom.

Foto: MARIA ÖSTLIN
Lever ett lyckligt liv Eva Bergengren har Downs syndrom och trivs med livet. Samtidigt ökar antalet aborter av foster med Downs syndrom. Eva tänker inte på att hon tillhör en grupp som "sorteras bort". - De som gör det är nog rädda för det okända.

Sedan 70-talet har antalet barn som föds med Downs syndrom varit konstant. Samtidigt får svenska kvinnor barn allt senare, något som är en känd riskfaktor.

Antalet aborter ökar sannolikt.

- Det är en rimlig slutsats, säger Göran Annerén, professor i pediatrisk genetik och medicinskt ansvarig för missbildningsregistret, till Dagens medicin.

Endast i en grupp ökar antalet som föds med Downs syndrom, bland kvinnor 30-35 år, där mamman inte automatiskt blir erbjuden fosterdiagnostik.

Vissa barn har andra skador

Enligt Göran Annerén är Downs syndrom inte ett så lindrigt handikapp som vissa vill göra gällande.

Många väljer att ta bort fostret för att slippa ta hand om ett barn som är handikappat. Många med Downs syndrom har andra skador och hjärtfel.

Om metoden rutinmässigt hade erbjudits tidigare hade kanske varken Olivia Doolke, 14, eller Eva Bergengren, 25, funnits. De är bägge födda med Downs syndrom.

Deras mammor vet inte hur de hade gjort om de fått veta.

"Är nöjd med sitt liv"

I dag är det möjligt att fosterdiagnostisera redan i vecka 10.

Rutinmässigt erbjuds det endast till kvinnor över 35 år, trots att drygt 80 procent av dem som har Downs syndrom skulle kunna diagnostiseras.

- Vi behöver en blandning av folk. Min dotter läser flytande och går till skolan själv. Hon är väldigt nöjd med sitt liv, säger Annika Doolke.

Eva Bergengren trivs också med livet. Hon spelade under förra året en roll i en kortfilm. Hon bor i egen lägenhet med stöd.

- Jag lever ett lyckligt liv. Jag är nyförlovad med min pojkvän, säger hon.

Rädda för det okända

Hon tänker inte på att hon tillhör en grupp som "sorteras" bort.

- Det är faktiskt taskigt. De som gör det är nog rädda för det okända, det är därför de tar bort dem. Där jag jobbar har alla handikapp men de är människor också, säger hon.

Varje år föds 120 barn med Downs syndrom

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM