Datorkupp hos polischeferna

Hemlig internutredning ska lösa jättehärvan på rikspolis- styrelsen

1 av 2 | Foto: ROGER SCHEDERIN
slog till mot högsta polisledningen Det var här vid rikspolisstyrelsen kuppen skedde. Datorer för hundratusentals kronor är spårlöst försvunna. En hemlig internutredning har nu tillsatts för att lösa den mycket pinsamma bedrägerihärvan.
NYHETER

Rikspolisstyrelsen skakas av en bedrägeriskandal.

Datorer för hundratusentals kronor tros ha förskingrats på myndigheten.

En hemlig utredning har inletts och rikspolischefen Sten Heckscher följer utvecklingen noga.

Härvan på rikspolisstyrelsen har utretts under sträng sekretess sedan mitten på december förra året.

- Jag kan bekräfta att vi inledde en internutredning vid lucia. Men jag kan inte säga vad den har gett, säger Thord Pettersson, chef för polisens avdelning för internutredningar i Stockholm.

Utredningen leds av chefsåklagare Christer Ekelund.

- Jag kan inte kommentera någonting. Det skulle skada den utredning som eventuellt förekommer, säger Ekelund.

Det misstänkta bedrägeriet har begåtts på förvaltningskontoret, en avdelning inom rikspolisstyrelsen som säljer allt från kontorsmateriel och telefoner till batonger och handklovar till rikskriminalen och polisen i Stockholm.

Datorerna spårlöst borta

Enligt var Aftonbladet erfar upptäcktes i vintras att ett stort antal inköpta datorer, värda hundratusentals kronor, försvunnit spårlöst från förvaltningskontorets butik eller lager.

En internrevision som inleddes avslöjade stora brister i administrationen, i hanteringen av inköpta varor och i rutinerna för fakturering. Det visade sig att det inte fanns några klara regler för vilka av de drygt 20 anställda på denna del av avdelningen som hade behörighet att köpa in produkterna som skulle säljas vidare.

De senaste veckorna har flera diskreta förhör hållits med personalen.

En person extra intressant

Krismöten har avlöst varandra och enligt uppgift mår många i personalen dåligt och har sjukskrivit sig.

Ingen person har delgetts misstanke om brott, men minst en person bedöms enligt uppgift vara intressant i utredningen.

Utredningen har visat så häpnadsväckande brister i rutinerna att ledningen för rikspolisstyrelsen beslutat att butiken ska rapportera sin verksamhet till myndighetens ekonomibyrå i stället för som tidigare till förvaltningsdirektör Kent Millqvist.

Pinsamt för polisledningen

- Jag kan inte säga någonting om någon utredning. Men det stämmer att rapporteringsansvaret flyttats, även om verksamheten fortfarande sorterar under mig, säger Millqvist.

Härvan är mycket pinsam för rikspolisstyrelsen av två skäl. Dels för att ett stort antal datorer tycks ha stulits, dels för att rutinerna visat sig vara så dåliga, för att inte säga obefintliga.

Rikspolischefen Sten Heckscher har därför krävt att få löpande information om hur utredningen utvecklas.

Oísin Cantwell