”Många är upprörda över deras pensioner”

NYHETER

Oron växer i takt med ilskan på ABB:s verkstadsgolv. Tidigare toppchefer får rekordpensioner - men 1 700 anställda ska bort.

- Jag tycker det är bedrövligt, säger Thomas Wieweg, montör på ABB Robotics i Västerås.

Foto: JONAS BILBERG
På ABB Robotics i Västerås är Jonas Åkerlund, Thomas Wieweg och Michael Lundmark oroliga över att ännu fler jobb ska försvinna.

Till sommaren har han jobbat på ABB i 14 år. Men han är inte övertygad om att han får behålla jobbet.

- Ingen sitter säkert, säger han.

Under hösten har 30-40 jobb försvunnit

Hans arbetsplats ABB Robotics har cirka 280 anställda på verkstadssidan i dag. Sedan i höstas har personalstyrkan minskat med 30-40 personer. Det har skett den mjuka vägen, genom att anställda erbjudits utbildning eller lånats ut till andra ABB-bolag.

Det kan bli mer. Enheten som tillverkar robotar till framför allt bilindustrin är konjunkturkänslig.

Arbetskamraten Michael Lundmark har 13 år på företaget.

- Som det låter ska det i väg mer folk, men det finns inga direkta siffror. Orderläget är fortfarande dåligt, säger han.

Han tycker inte att stämningen på jobbet är särskilt bra.

- Det ska piskas fram resultat. Det vore bättre om de lyssnade mer på folk ute på golvet, för det finns mycket som kan göras bättre.

"Ingen kan vara värd de pengarna"

Michael Lundmark själv tjänar cirka 18 250 kronor i månaden. Då ligger han strax över genomsnittet för vad montörerna tjänar på ABB Robotics. Där har uppgifterna om rekordhöga pensioner till Percy Barnevik och Göran Lindahl irriterat arbetarna.

- Många är upprörda över de här pensionsavtalen. Folk tycker inte att man kan vara värd de pengarna, oavsett vad man har gjort, säger Michael Lundmark.

Malin S Ånell

ARTIKELN HANDLAR OM