Han gömmer sig utomlands

Percy Barnevik kommer inte tillbaka till Sverige

NYHETER

Percy Barnevik har gjort sitt i Sverige. I går fråntogs han sitt sista styrelseuppdrag på hemmaplan.

Nu gömmer han sig utomlands i väntan på att stormen ska bedarra.

Foto: ÅKE ERICSON
Hejdå sverige Den förre ABB-ledare Percy Barnevik fär inte längre kvar i Sverige. Han väljer att hålla sig undan utomlands.

En hårt pressad Jacob Wallenberg gjorde i går allt för att behålla lugnet under presskonferensen på familjeägda krogen Berns. Hans uppgift var att förklara varför han sparkat sin egen chef, Percy Barnevik.

Redan i onsdags kväll ringde Wallenberg Investors styrelseordförande för att meddela att timmen var slagen.

- It"s part of the job, sade Jacob Wallenberg med ett snett leende.

Någon Barnevik dök aldrig upp på Berns. Han var bortrest och utomlands. Långt ifrån beredd att möta tv-kameror och bandspelare. Till och med hans sekreterare gjorde sig oanträffbar.

"Bäst att jag avgår"

Barnevik har tidigare sagt att "det är helt omöjligt för mig att kommentera detta eftersom det inte går att köra dubbla diskussioner i media och med styrelsen".

- I nuvarande läge anser jag det vara bäst för Investor att jag avgår som ordförande och lämnar styrelsen med omedelbar verkan, skriver Percy Barnevik.

Därmed lämnar Percy Barnevik sitt sista näringslivsuppdrag i Sverige. De senaste månaderna har han också sagt tack och hej till styrelserna i ABB och Sandvik.

Det enda kvarvarande engagemanget av blågul prägel är ordförandeposten i Astra Zeneca. Det har säte i Storbritannien och styrelsemötena hålls i London. Om han får sitta kvar där vill varken Dahlbäck eller Wallenberg kommentera. Inte Astra heller.

Bor redan i London

- Vi har goda relationer med Barnevik. Men nomineringarna till styrelsen offentliggörs inför bolagsstämman den 25 april, säger Staffan Ternby, informationschef, Astra.

Sverigeepoken är ändå över.

- Barnevik kommer troligen inte tillbaka till Sverige, säger Nils Ingvar Lundin, presschef på Investor.

Kontakten med hemlandet bröt han redan på 80-talet. Han bodde nio år i Schweiz och sedan några år tillbaka är han skriven i England. Han och frun Aina har en lägenhet i stadsdelen Mayfair i London.

Kvar i Sverige har han ett av barnen och släktingar.

- Jag kan inte säga var min lillebror befinner sig. Men oavsett var han är så hoppas jag att han mår bra, säger Deisy Berglund Barnevik.

Om Barnevik blir sugen på Sverige igen kan han njuta av en makalös utsikt över Stockholm.

Han har fortfarande en 350 kvadratmeter stor paradvåning vid Mosebacke torg på Södermalm, liksom fritidshus i Bohuslän.

Jessica Ritzén