Brottsförebyggande projekt behöver stramas upp

NYHETER

STOCKHOLM (TT)

Lugna gatans brottsförebyggande värdar uppträder lugnt ochsäkert. Men det är svårt att se någon effekt av deras arbete, visar en studie.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har granskat Fryshusets trygghetsprojekt Lugna gatan. I projektet arbetar juniorer, ungdomar mellan 15 och 17 år, med att förebygga brott och tanförskap bland andra ungdomar. Majoriteten av juniorerna har själva varit kriminellt belastade.

Att vara värd inom Lugna gatan innebär en hel del patrullerande i tunnelbanan och på andra oroliga platser. Enligt BRÅ gör de ett bra arbete, de ingriper i bråk på ett säkert och lugnt sätt. Men de är ofta undersysselsatta och det är svårt att säga hur mycket effekt deras arbete har. Ett annat problem är att få ungdomarna att ställa upp på den här patrulleringen, trots att den uppgiften är central i verksamheten. Därför menar BRÅ att projektet måste stramas upp vad gäller ledning, arbetsuppgifter och mål.

Ungdomarna själva och deras föräldrar är mycket nöjda med projektet. I dag arbetar eller studerar i stort sett alla av de 200 som varit värdar sedan starten 1994.

Elin Jansdotter/TT

ARTIKELN HANDLAR OM