Säpo ska förhöra svenske talibanen

I dag landar regeringens utsända på Kuba

NYHETER

Idag kan den svenske talibanen på Kuba få träffa utsända från den svenska regeringen.

UD:s utsände Bo Eriksson landar på Kuba under eftermiddagen tillsammans med en Säpo-man.

Foto: ap
Den svenske 22-åringen är fånge i den amerikanske flottbasen Guantánamo i Kuba.

Tillsammans med en icke namngiven representant för Säpo ska Bo Eriksson, till vardags andreman vid ambassaden i Washington, nu träffa den svenske fången.

Uppgiften är att fastställa identiteten på den man som pekats ut som svensk. Om uppgifterna stämmer handlar det om en 22-årig som vuxit upp i Örebro.

Säpo leder förhören

- Bo Eriksson anländer troligtvis precis just nu, sade Nina Ersmann, pressråd vid ambassaden i Washington, till aftonbladet.se vid 14-tiden på fredagen.

Väl framme kommer Säpo att leda förhören med svensken.

Troligen kommer även representanter från den amerikanska militären att vilja lyssna. I så fall blir arbetsspråket engelska, alternativt att en tolk översätter från svenska.

I första hand vill Säpo veta om den svenske talibanen stred för al-Qaida eller talibanerna och vem som rekryterade honom.

22-åringen, med algerisk pappa och finsk mamma, är bara en av flera svenskar som rekryterats för att strida i muslimernas heliga krig på olika håll i världen.

Säpo försöker nu kartlägga vilka som har finansierat och planerat verksamheten.

Lång väg till mötet

Processen att få besöka svensken i det stenhårt bevakade militärfängelset vid amerikanska militärbasen Guantanamo på Kuba har pågått länge.

Beslutet togs av försvarsminister Donald Rumsfeld personligen i början av februari, efter mer än en vecka av intensiva påtryckningar från Sveriges USA-ambassadör Jan Eliasson.

Först igår svensk tid lyfte planet med Eriksson och Säpo ombord.

- Det har varit krångliga förbindelser. Nu kommer vi inte att ha någon kontakt med Eriksson förrän måndag och först då får vi en rapport, säger Ersmann.

Caroline Olsson