Terroristutpekad pilot frisläppt

Friad från misstankar efter fem månader

NYHETER

Den algeriske piloten Lofti Raissi, 27, greps i London några dagar efter terroristattackerna den 11 september.

Han misstänktes vara al-Qaidas hemlige flyginstruktör.

Nu har han släppts - friad från misstankarna.

Foto: AP
Lofti Raissi och frun Sonia är lyckliga efter beskedet.

Amerikanska terroristutredare misstänkte från början att det var Lofti Raissi som utbildat de al-Qaidaterrorister som satt bakom spakarna på de kapade passagerarplan som användes vid terroristattackerna den 11 september.

Han släpptes i tisdags sedan en engelsk domstol slagit fast att FBI med största sannolikhet aldrig kommer att väcka åtal mot honom.

- Jag är ett offer för min nationalitet, jag är ett offer för min religion, jag är ett offer för min etniska tillhörighet och jag är ett offer för illdåden den 11 september, sa den vältalige piloten till den brittiska tidningen the Guardian när han höll en presskonferens i London på torsdagen.

Till fängelset - helt naken

Han greps klockan tre på natten några dagar efter terroristattackerna i New York och Washington. En grupp beväpnade specialpoliser med dragna vapen stormade in i hans bostad i London och slet upp honom ur sängen och förde bort honom helt naken.

- Jag blev chockad, skräckslagen och livrädd, säger han.

Lofti Raissi satt inlåst i sammanlagt 114 dagar i det rymningssäkra Balmarsh-fängelset. Under sin tid i fängelset fick han komma ut ur sin lilla cell endast 30 minuter per dag.

- Jag kunde inte andas, inte tänka, inte drömma. Jag behandlades mycket, mycket illa, säger Raissi, som berättar att fångvaktarna brukade vråla ”djävla terrorist!” när de fick syn på honom.

Riskerar utlämning till USA

Lofti Raissi, som hela tiden nekat till alla anklagelser, hävdar att han pekats ut som syndabock enbart av det enkla skälet att han råkar vara pilot, muslim - och arab.

Han säger att han blev chockad när han först fick höra talas om attacken mot World Trade Center, och att han överhuvudtaget inte kunde förstå att han misstänktes vara inbladad.

- Jag kände en djup sympati för de drabbade, inte minst som pilot. Attacken är det värsta brott som begåtts, säger han.

Amerikanska myndigheter har tidigare begärt honom utlämnad. Och han riskerar – trots tisdagens domslut – alltjämt utvisning till USA, men då endast för att lagföras för några mindre brott som inte har med terrorism att göra.

Fredrik Rundkvist