Hon avslöjade Enrons miljardbedrägeri

Kongressen: "Sherron Watkins är en hjältinna"

NYHETER

Sherron Watkins är kvinnan som först slog larm om fusket i den amerikanska jättekoncernen Enron. Igår vittnade hon inför kongressen.

Samtidigt avskedades också två av de högsta cheferna.

Foto: AP
Sherron Watkins

Kongressen hyllade Sherron Watkins som en hjältinna när hon anklagade två högt uppsatta personer på företaget, Jeffrey K Skilling och Andrew S Fastow, för att ha lurat före detta ordföranden Kenneth Lay angående företagets bokföringsfiffel.

Sherron Watkins var tidigare vice verkställande direktör för energibolaget Enron. I sitt arbete upptäckte hon bland annat hur bolagsledningen genom avancerat och systematiskt bokföringsfiffel skapade ett ständigt stigande börsvärde. Företaget lyckades gömma nästan en miljard dollar i skulder. Man skapade en bild av ett välmående företag som egentligen bara var luft. Watkins jämförde cheferna med svindlarna i sagan ”Kejsarens nya kläder”.

Jobbade som sekreterare på Enron

Redan förra året, långt innan bolaget försattes i konkurs och de ekonomiska missförhållandena avslöjades, varnade hon bolagets styrelseordförande, Kenneth Lay, för att ledningen medvetet förde ägarna bakom ljuset. Hon tror inte att Lay förstod allvaret i företagets bokföringsporblem. Hon berättade för kongressen att hon var mycket oroad över den information hon fick.

En liten grupp på företaget ska ha delat hennes oro men den då rådande företagskulturen gjorde det svårt att gå vidare med det.

Två chefer avskedades igår

Igår avskedade Enrons styrelse två av de högsta cheferna, Richard Causey och Richard Buy, som var kopplade till manipulationerna. Uppgifterna har framkommit i en oberoende rapport som presenterades tidigare i månaden.

Rapporten säger att Enron´s ledning lade mycket tid och energi på att säga så lite som möjligt till aktieägarna. Både Buy och Causey vägrade att vittna i förra veckan inför kongressen.

Energihandelsföretaget Enron var USA:s sjunde största företag med ett sammanlagt börsvärde på 700 miljarder kronor. Bolaget sysslade med handel av optioner och förköpsrätter inom energisektorn, men även renodlad energiproduktion.

Pernilla Fagerström, Fredrik Rundkvist