Hon gör allt för rodelkillarna

Utan Bibi Walden inget svenskt OS-landslag

NYHETER

SALT LAKE CITY

I det tillfälliga klassamhället som kallas OS-byn bor stenrika NHL-stjärnor vägg i vägg med medlemmarna i det fattiga svenska rodellandslaget.

Bengt Walden och Anders Söderberg hade aldrig kommit till Salt Lake City om inte deras egen förbundskapten hade öppnat plånboken.

– Allt jag kan lägga undan satsar jag på killarna, säger Bibi Walden, 59.

Foto: Niclas Hammarström
Förbundskapten Bibi Walden har sin son Bengt med i laget.

Förmodligen finns det lika många idrottsledare som det finns sätt att markera sin passion till sporten. Men få, om någon förbundskapten, gör det lika tydligt som Bibi Walden.

För sjukpensionären från Ingarö utanför Stockholm är inte idrotten ett välbetalt arbete. Det som driver henne är kärleken till en sport, till en son och hans kamrater, till den där speciella familjekänslan som skapas inom de små idrotterna.

Det märks att Bibi Walden njuter av livet där hon rör sig vid målfållan i Park City. En åkare från Italien kommer plötsligt fram och kramar om henne.

Det fortsätter så. Det blir många omfamningar, många skratt, många pratstunder. Hon kallas rodelmamman och det är inte enbart för att hon är mor till Bengt Walden.

Hon har många ”söner” i rodelvärlden, men de är få i Sverige. Mildvintrarna gör sitt för att hålla nere antalet aktiva.

– Vi har några juniorer som vi skulle vilja satsa på, men på grund av ekonomin har vi inte kunnat skicka ut dem på några tävlingar och för att komma med i olympiaprojektet måste de prestera resultat, säger Bibi Walden.

Satsar mycket pengar själv

Hon pratar om SOK:s talanggrupp, om moment 22. Men Sverige har trots allt ett dubbelpar i OS. Det är, i mångt och mycket, Bibi Waldens förtjänst.

Bortsett från stödet från Sveriges olympiska kommitté och det internationella rodelförbundet satsar landslagets största sponsor 30 000 kronor per säsong. Bibi Walden bidrar med minst lika mycket, och då är ändå inte alla ideella arbetstimmar inräknade. Hon sköter allt administrativt arbete från hemmet och står för alla omkostnader.

– Den här säsongen har jag sponsrat killarna med min bil i tusen mil, lagt ut för underställen... Jag gör allt för dem. Fattas det pengar brukar jag hjälpa till. Jag jobbar ideellt och betalar mina resor själv, ja, allting, säger Bibi Walden.

Stämmer det att Anders dessutom bor hos dig för att kunna hyra ut sin lägenhet under vintermånaderna?

– Ja, han har ingen fast inkomst och bor i mitt lilla gästrum. Han är som min tredje son.

? Hur mycket tror du att Hardy Nilsson har lagt ut för att Tre Kronor ska gå runt?

– Det vet jag inte...

? Men du vet att det är skillnad på förbundskaptener och förbundskaptener?

– Ja, det är det ju, men jag gillar att komma ut och träffa rodelfamiljen. Det här har blivit min livsuppgift. Jag har ju hållit på med det här i 30 år. Jag älskar den här sporten, säger Bibi Walden.

På fredag ska hon se Bengt och Anders tävla i OS. Men hon räknar inte med en belöning i form av guld, silver eller brons. Bibbi Walden nöjer sig med det lilla.

– Det här är min lön, säger hon och tittar upp mot solen.

Stefan Holm