Kungafamiljen tog farväl av prinsessan Margaret

101-åriga drottningmodern sa farväl till sin dotter

Foto: AP
Prins William, prins Charles, prins Harry och Sophie, grevinnan av Wessex, på prinsessan Margarets begravning. 450 personer varav 30 kungligheter deltog.
NYHETER

WINDSOR

Den 101-åriga brittiska drottningmodern struntade i farhågorna för den egna hälsan. Hon var en av drygt 30 anförvanter - från fyra generationer - som deltog i fredagens begravning av hennes dotter, prinsessan Margaret, i ett slottskapell på Windsor utanför London.

I svart kappa och med en vit blomma i den svarta hatten anslöt hon till drottning Elizabeth II och övriga kungafamiljen vid begravningen i St George's kapell i Windsor Castle. Omkring 400 personer var inbjudna till den privata akten.

Prinsessan Margarets barn, lord Linley och lady Sarah Chatto, var där, liksom ex-maken lord Snowdon och ex-pojkvännen Roddy Llewellyn.

Drottningmodern har inte visat sig offentligt på flera månader till följd av en efterhängsen infektion. I veckan föll hon dessutom och skadade en arm.

Med helikopter

Men i torsdags flög hon till London med helikopter från godset Sandringham i östra England för att få vara med vid yngsta dotterns begravning. Prins Philip, make till Elizabeth II, eskorterade sin svärmor vid helikopterfärden. Han har besökt henne dagligen på Sandringham efter dödsbudet förra lördagen. Prinsessan Margaret avled 71 år gammal av ett slaganfall.

Prinsessan, som på mer än ett sätt bröt mot hovetiketten under sin livstid, hade valt att bryta mot traditionen en sista gång. Hon har begärt att få slippa kistbegravning för att i stället kremeras. Vid kremeringen skall inga familjemedlemmar närvara.

Prinsessan Margarets aska kommer att placeras i St George's kapell, invid faderns, George VI:s, sarkofag. Han begravdes i samma kapell för exakt 50 år sedan.

Fem bröllop och två begravningar

Hundratals sörjande britter och även turister hade samlats vid slottsgrindarna för att hedra prinsessan Margaret. En av dem var Mary Kittle, som flugit till London från Kanada enkom för att få vara med vid begravningen; hon har hittills bevistat fem kungliga bröllop och två begravningar, berättade hon för Reuters.

- Margaret var en riktig prinsessa. Kungligheter är så mycket bättre än presidenter, sade hon.

TT-Reuters