Oklart om Schori lämnar Zimbabwe

EU:s utrikesministrar har möte på måndag

NYHETER

HARARE/OSLO

Det blir EU:s utrikesministrar som på måndag avgör hur det ska bli med observatörsuppdraget i Zimbabwe. Det sade observatörsgruppens ledare Pierre Schori på fredagskvällen i telefon till TT. Han hade då skickat en rapport till Bryssel inför mötet. Utrikesminister Anna Lindh hade tidigare på dagen fått beskedet att hans visum dragits in och hon varnade för allvarliga följder om Schori kastades ut.

Schori berättade att det hade givits flera olika besked under dagen:

  - Immigrationsmyndigheterna krävde tidigt i morse att jag skulle underteckna ett papper om att jag förverkat mitt turistvisum eftersom jag gjort uttalanden å en missions vägnar som egentligen inte existerar. De skulle dra tillbaka visumet och jag skulle lämna landet, sade Schori.

  Några timmar senare kom nytt besked, från Zimbabwes utrikesdepartement.

  - UD meddelade senare EU-kommissionen att jag gärna fick stanna kvar i landet och titta på elefanter om jag inte gör politiska uttalanden. "Han får vara kvar", hette det då.

  På kvällen förnekade inrikesminister John Nkomo att Schoris visum skulle ha dragits in.

  - Hans visum har inte dragits in, men vad som hände var att våra immigrationsmyndigheter kontaktade herr Schori för att uppmana honom att respektera de regler som gäller för det turistvisum han fick när han kom till landet, sade Nkomo till Reuters.

"Fruktansvärd besvikelse"

  Utrikesminister Lindh betecknade uppgifterna om att Schori kanske skulle tvingas lämna Zimbabwe som en fruktansvärd besvikelse, även om hon inte var direkt överraskad, rapporterade TT:s utsände från Oslo, där Lindh deltog i ett nordiskt utrikesministermöte.

  Lindh och UD valde att gå ut med beskedet om det indragna visumet omedelbart, för att offentliggörandet i Europa möjligen skulle sätta Zimbabwe under så hårt tryck att man ändrade beslutet att göra sig av med den besvärlige Schori.

  EU kommer annars att överväga sanktioner som indraget bistånd och reseförbud för president Robert Mugabe och hans 20 närmaste medarbetare.

  Om Zimbabwe inte ändrar sitt beslut innebär det ett allvarligt bakslag, eftersom det visar att man inte vill ha ett riktigt val och det kan innebära en våldsam valkampanj, sade Lindh vidare.

Observatörer kvar i Harare

  Övriga cirka 30 EU-observatörer som hittills kommit till Harare skulle efter utbildning onsdag-torsdag ha skickats ut i landet på fredagen. Men de planerna har skrinlagts tills vidare.

  Dessa observatörer kommer samtliga från "godkända" länder, d v s inte från Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien eller Tyskland, som inte har fått någon inbjudan från Zimbabwe.

  De sex icke-inbjudna länderna har alla kritiserat vålds- och skrämselinslag under valrörelsen inför presidentvalet 9-10 mars.

  Hur EU:s utrikesministrar ställer sig på måndag ville Schori inte spekulera om.

  - Under tiden har jag 30 utbildade, proffsiga och motiverade observatörer från nio länder som jag under rådande omständigheter håller kvar i Harare, tillade Pierre Schori.

"Svepskäl"

  Påståendet att han skulle ha gjort politiska uttalanden "i stället för att titta på elefanter" avfärdade han som svepskäl.

  - Det är inte sant, sade Pierre Schori.

  - Jag har både nu och förra gången 2000 uttalat mig om uppdraget och syftet med uppdraget, betonade han.

  Han har inte kritiserat regeringen eller uttryckt stöd för oppositionen.

  Uppgifterna om att Pierre Schoris tvåveckors turistvisum skulle löpa ut vilken dag som helst kunde han dementera efter att ha tittat närmare på det visum han fick i Washington förra veckan.

  - Det är ett sexmånadersvisum. Med dubbel inresa, konstaterade Pierre Schori belåtet.

TT