Hennes pappa får inte hälsa på

"Efter 22 år i Sverige är jag en andra klassens medborgare"

NYHETER

Hon har bott 22 år i Sverige, är svensk medborgare och har svenska barn.

Men när Parween Baltas pappa vill träffa barn och barnbarn för första gången på 21 år får han nej.

- Det är praxis, säger man på Migrationsverket.

Foto: Peter Knopp
"vi står för alla kostnader" Det är 21 år sedan Parween Baltas pappa träffade sina barn och barnbarn. Nu stoppar Migrationsverket hans besök i Sverige.

Parween Balta kommer ursprungligen från de kurdiska delarna av Irak. För 22 år sedan flydde hon tillsammans med sin man och sina barn till Sverige.

Familjen har klarat sig bra. Parween Balta är överläkare på Huddinge sjukhus och hennes man jobbade som barnläkare i Södertälje innan han gick i pension.

Nu är Parween Baltas pappa Jelal Balta, 85 år, i Skottland för att på egen bekostnad operera sitt öga eftersom den typen av kirurgi inte finns i Irak.

Han vill besöka dotterns grav

I Sverige har han flera barn och barnbarn som han inte sett sedan 1981 och flera barnbarn som han aldrig träffat eftersom de fötts här. En av hans döttrar har dött i Sverige och Jelal Balta vill besöka graven innan han själv går bort.

Men Migrationsverket säger nej.

- Jag är svensk medborgare och mina barn är svenskar. Trots att jag intygat att pappa ska åka hem till vår mamma i Irak och att vi ska stå för alla kostnader när han är här, förvägras han rätten att besöka sin dotters grav, säger Parween Balta.

Pappan har visum till Storbritannien

Men Migrationsverkets praxis är att inga irakier bosatta i Irak får visum därför att det inte går att skicka tillbaka dem om de väljer att söka asyl här.

Att Parween Baltas pappa har ett visum till Storbritannien som gör att han kan resa in och ut så mycket han vill under sex månader spelar ingen roll.

Att man från Storbritanniens inrikesdepartement, Home office, garanterar att de tar emot Jelal Balta under hans visumtid har heller ingen betydelse för Migrationsverket.

- Det kan alltid uppstå problem om en asylsökande har visum till två olika länder, säger Barbro Axelsson, beslutsfattare på Migrationsverket.

För Parween Balta är detta mycket kränkande.

- Trots att jag bott här i 22 år och hela tiden klarat mig själv har jag nu degraderats till en andra klassens medborgare, säger hon.

Olle Castelius