15 000 har skrivit på för Nadina

1 av 3 | Foto: KAI REHN
Nadina, 5.
NYHETER

Hur stor generositet ska Sverige visa flyktingbarn som behöver hjälp?

- Jättestor - jag har själv jobbat med handikappade flyktingbarn och vet hur utsatta de är, säger Kim Kärnfalk, 26, sångerska i Friends.

I Aftonbladets upprop för synskadade Nadina, 5, har redan 15 000 människor engagerat sig.

Unga och gamla, kända och okända, vill visa sin medkänsla, vill visa att Sverige är ett land som bryr sig. Ett land som inte kallsinnigt avvisar barn i nöd.

Att skicka en femåring som Nadina tillbaka till krigshärjade Bosnien, där hon inte kan få hjälp för sin svåra synskada, är i högsta grad inhumant tycker alla som hört av sig.

- Jag tänker helt och hållet med hjärtat i sådana här frågor, säger Kim Kärnfalk. Om vi i Sverige vill ha en bra och human flyktingpolitik, måste vi särskilt tänka på barnen som kommer hit. Deras situation är ju ofta redan väldigt svår.

Artistkollegan Magnus Carlsson, 27, i Barbados, har samma inställning.

- Självklart ska vi hjälpa till när det behövs. Jag blir arg och besviken när jag hör om fall som Nadinas. Vi har råd i det här landet och när vi dessutom har kompetensen så ska vi ställa upp.

Skådespelaren Björn Kjellman, 38, och småbarnspappa, betonar ordet generositet:

- Om vi med trovärdighet ska uppfostra våra egna barn till en generös inställning gentemot människor som har det svårt, bör vi i Sverige visa just generositet mot flyktingar. Vi är ett rikt land med ekonomiskt utrymme för att hjälpa.

Nadina Imamovic och hennes familj, mamma Kimeta och storasyster Edina, bor på flyktingförläggningen i Sävsjö och väntar på Migrationsverkets nästa steg.

Ebba von Essen