Här stormar de fotbollsstadion

Kaos när militärlag mötte fredslag i vänskapsmatch

1 av 2 | Foto: AP
Matchen urartade Fotbollsmatchen i Kabul mellan ett afghanskt militärlag och de internationella säkerhetsstyrkornas lag urartade. När biljetterna inte räckte till blev det upplopp. Här försöker en tysk soldat och medlem i de internationella fredsbevarande styrkorna i Afghanistan återställa ordningen. En hund biter en afghansk man.
NYHETER

ISLAMABAD

Transportministern mördad av ursinniga pilgrimer.

Upplopp på fotbollsstadion.

Händelserna i Kabul i torsdags kan, sa observatörer i går kväll, vara tecken på att den afghanska huvudstaden är på väg att åter kastas in i anarki.

En samling människor som skulle förverkliga sitt livs dröm och sin religiösa plikt - att vallvärda till den heliga staden Mekka i Saudiarabien - väntade sedan ett dygn på flygplatsen på att ett plan skulle hämta dem.

De hade betalat den för afghaner ofantliga summan 15 000 kronor för sin resa.

Mördades med kniv

När pilgrimerna fick se landets transportminister Abdul Rahman ensam sätta sig i det inhemska flygbolaget Arianas enda återstående plan för att i tjänsten flyga till Indien, blev de rasande.

De rusade ombord på planet, slet ut ministern, överföll honom och någon stack en kniv i hans hjärta med döden som följd.

Fotbollsmatchen senare på torsdagen mellan ett afghanskt militärlag och de internationella säkerhetsstyrkorna, ISAF, var avsedd att skänka känslan att livet i staden normaliserats.

Men det blev upplopp utanför stadion när biljetterna inte räckte till. Folk stormade arenan. Inne på läktarna och på planen piskade vakter och polismän åskådare och avlossade tårgas för att försöka återställa ordningen.

- Det är, sa ett vittne, ett under att ingen dödades i upploppet.

Vädjar om mer hjälp

Premiärminister Karzai i övergångsregeringen vädjar om att ISAF (International Security Assistance Force) måtte utökas och förstärkas.

Bara 3 000 soldater, varav 43 svenska, är på plats i en inflammerad situation. I likvärdiga kriscentra, Bosnien och Kosovo, har världen ställt upp med 60 000 respektive 40 000 soldater.

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM