Charterbråk – i verkligheten

Anonym resesäljare: My Travel utsatte mig för påtryckningar

NYHETER

Charterjättarna Spies och Always har tvingat en liten resebyrå att dra sig ur samarbete med en annan arrangör.

- Felaktiga uppgifter i annonseringen, hävdar charterbolagen.

- Rena hot för att undanröja lågpriskonkurrens, säger resebyrån.

REKLAMEN My Travels reklamfilm där olika researrangörer bråkar på skoj. Nu har det uppstått ett charterbråk på riktigt. Spies och Always, som ägs av My Travel, anklagas för hot.

Sedan ett par veckor har den lilla arrangören Reseledaren annonserat om resor till Mamaia i Rumänien. I annonserna finns jämförelser med Always och Spies där det framgår att en familj kan tjäna tusenlappar på Reseledarens alternativ. Detta uppskattas inte av Always och Spies moderbolag My Travel (tidigare Scandinavian Leisure Group, SLG). De har hotat med försäljningsstopp av sina resor för de resebyråer som medverkat i annonsen. My Travel äger även Vingresor, Trivselresor, Globetrotter och Premiair.

- Det är ofattbart att man kan agera på det sättet. Det är kusligt. Jag har alltid trott på fri konkurrens men det är uppenbarligen inte fallet när det gäller det här, säger den resebyråägare som efter påtryckning tvingats slopa annonseringen.

Vågar inte gå ut med sitt namn

- Jag var tvungen att anpassa mig, vi har helt enkelt inte råd att förlora My Travels utbud. Det skulle innebära en katastrof, säger Aftonbladets källa som i rädsla för att bli av med rätten att sälja resor med My Travels bolag inte vågar gå ut med sitt namn.

Christian Clemens, vd, för Always, Spies och Trivselresor bekräftar att man varit i kontakt med de återförsäljare som medverkat i annonsen.

- Vi har kontaktat dem som säljer Always och Spies och förklarat olämpligheten i annonseringen med Reseledaren.

- Givetvis ska resebyråer få marknadsföra sitt utbud. Men efter kontakt med Konsumentverket har vi konstaterat att de aktuella annonserna inte är lagliga. Resans utförande är inte likvärdigt och priserna inte aktuella, säger Christian Clemens.

"Det är inte jämförbart"

Konsumentverket har dock ingen notering om att My Travel frågat om råd när det gäller detta.

- Konsumentverket gör aldrig några bedömningar per telefon. Är det någon som vill få ett ärende prövat får man vända sig till oss eller driva det själv i marknadsdomstolen.

My Travels definition på en likvärdig resa är att det ska vara samma hotell och samma flygsätt. Reseledaren använder rumänska Tarom medan My Travels resenärer flyger med SAS. Därför hävdar My Travel att resorna inte är jämförbara. Konsumentverket håller inte nödvändigtvis med.

- Har man samma hotell och i övrigt samma utbud på resmålet så låter det rimligt att man ska kunna jämföra alternativen även om man använder olika flygbolag, säger Ingrid Söderquisth, jurist på konsumentverket.

- Om man jämt skulle behöva ha samma flygbolag för att få sätta sitt alternativ emot något annat skulle man ju aldrig kunna jämföra, säger hon.

My Travel vill inte kännas vid att man utnyttjat sin ledande position på resemarknaden utan hävdar att man agerat korrekt och att saken är utagerad.

- Vi kommer inte att gå vidare med det här ytterligare utan anser att det räcker med det som vi gjort hittills, säger Christian Clemens.

Niklas Smith

ARTIKELN HANDLAR OM