Mannen körde på sin sambo

Nu kräver han vårdnaden om barnet

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Hanne Kristine Olsen.
NYHETER

Hennes far mejade ner henne med bil när hon bara var tre veckor gammal. Mamman dog direkt.

Nu kräver pappan att få behålla vårdnaden om Mai Kristine Olsen.

Den tragiska händelsen inträffade i norska Bergen den 27 juli i fjol. Grannar i stadsdelen Olsvik såg när den 40-årige mannen tog familjens bil och körde på sin sambo Hanne Kristine Olsen och barnvagnen med Mai Kristine.

Enligt vittnen backade han sedan över kvinnan som redan låg svårt skadad på parkeringsplatsen. Hon avled omedelbart.

Mai Kristine som kastades ur vagnen fick svåra skallskador.

Babyn svävade mellan liv och död i flera dagar, men i dag är hon utom fara och bor i ett fosterhem.

- Det är svårt att säga hur det ska gå med Mai Kristine, men jag tycker det blir bättre och bättre för varje gång jag ser henne, säger morfadern Reidar Olsen till norska tidningen Dagbladet.

Misstänks för dråp

Pappan är misstänkt för dråp på sambon och försök till dråp på dottern. Nu kräver han att få behålla vårdnaden om den dotter han nästan hade ihjäl. Hon är i dag sju månader och helt ovetande om den strid som pågår om henne.

- Jag ska göra allt för att undvika att det blir så. Det som är viktigt nu är att Mai Kristine får ett tryggt hem, säger en upprörd Reidar Olsen till Dagbladet.

Norsk lag ger automatiskt vårdnaden till den kvarlevande föräldern om den andra föräldern har dött.

Enligt pappans advokat Odd Drevland tänker han kämpa för att få ha kvar sin dotter. 40-åringen har i polisförhör erkänt att han körde över och dödade sambon och skadade deras barn.

Visste vad han gjorde

Två rättspsykiatrer har kommit fram till att mannen inte led av en psykos, utan visste vad han gjorde vid tillfället. Deras uttalande betyder att fallet, som chockerat hela Norge, kan föras till domstol och att mannen riskerar ett långt fängelsestraff om han befinns skyldig.

Malin S Ånell

ARTIKELN HANDLAR OM