USA utklassade Finland

NYHETER

SALT LAKE CITY

USA utklassade Finland med 6–0 efter en imponerande uppvisning i morse.

Det var inget skönspel, men effektiv transatlantisk hockey.

Och skyttekungen John LeClair verkar ha vaknat lagom till OS.

Han gjorde ensam tre mål mot finländarna.

Finländarna var chanslösa och superkedjan med Teemu Selänne, Sami Kapanen och Jere Lehtinen försökte, men kunde inte få pucken förbi USA:s målvakt Mike Dunham.

Amerikanarna kom på isen under ett öronbedövande jubel och det viftades med amerikanska flaggor överallt på läktarna.

Patriotismen är starkare än någonsin och många tror att det kan ge USA OS-guldet.

USA är det lag som spelar mest NHL-likt. De är tunga, smäller på och går rakt på mål i alla lägen. USA har några av NHL:s bästa power forwards, stora, tunga målskyttar som kompletteras av stjärncentrar som Mike Modano och Jeremy Roenick.

Efter en mållös första period, gjorde USA precis som Sverige och ryckte i den andra. Scott Young spräckte nollan efter 9.45 med ett skott rakt upp i krysset bakom Jani Hurme i Finlands mål.

3–0 var också en rökare, den här gången av Keith Tkachuk.

2–0 och 4–0 gjorde John LeClair och båda var returer framför mål.

De stora amerikanarna är svåra att flytta på.

5–0 11.23 in i sista perioden var oerhört snyggt, då Brett Hull slog en diagonalpass till John LeClair som pangade in sitt tredje mål för kvällen och personalen i E Center fick plocka upp inslängda kepsar från isen för första gången i OS.

Men det var inte slut med det.

Bill Guerin pangade in 6–0 innan matchen var över.

USA har otroligt effektiva målskyttar och verkar ha hittat en förstemålvakt i Mike Dunham. New York Rangers småskadade målvakt Mike Richter var inte ens på bänken i går och lär få svårt att peta bort Nashvilles Mike Dunham.

Jag såg samtliga åtta slutspelslag spela i natt och i morse, sex av dem live i E Center och Tjeckien-Tyskland på tv.

Av de lagen imponerade Sverige och Tjeckien mest som LAG betraktat.

Där sitter grundspelet redan och det är en klar fördel inför fortsättningen.

USA ser starka, men oorganiserade ut. De hade klara problem med den stora isen mot finländarna, men kommer att lära sig under resans gång. Hemmastödet gör dem hyperfarliga.

Ryssland har farten och tekniken och sett spelare för spelare är det OS bästa lag. Men de höll på att tappa matchen mot Vitryssland igång på ren nonchalans. Kan coachen Fetisov får dem att spela som ett lag, är ryssarna en klar guldkandidat.

Kanada såg de flesta hemma i Sverige. Visst var svenskarna bra, men någonstans hade man känslan att kanadensarna inte ens tog i. De kommer att vara betydligt bättre då det är dags för kvartsfinal.

Finland satsade samlade alla sina största anfallsstjärnor i NHL i samma kedja. Finländarna är långt ifrån dåliga, men truppen är tunn och det brukar straffa sig i längden.

Tjeckien är som vanligt. Extremt starka defensivt, Hasek i mål och några av världens bästa kontringsspelare. Tjeckerna har tre raka VM-guld och vann OS senast. Matchen mot Tyskland i natt (7–2) var ren utskåpning. Då ska alla veta att tyskarna bara släppte in ett enda mål på tre matcher i kvalturneringen.

Tyskland och Vitryssland är strykpojkar i sammanhanget. Deras enda utmaning är att hålla siffrorna nere.

USA möter för övrigt Ryssland i morgon bitti svensk tid.

Matchstart: 05.30

Jag rekommenderar alla att ställa klockan.

Mats Wennerholm