Mördad minister begravdes i Kabul

Mordet kan förebåda politiska utrensningar

Foto: Reuters
NYHETER

På lördagen begravdes den mördade turistminister Abdul Rahman i Kabul.

Ledaren Hamid Karzai påstår att ministern mördades i en komplott.

Andra vidhåller att han höggs ner av uppretade pilgrimer.

Den provisoriska afghanska regeringen demonstrerade enighet utåt när ministrarna följde sin mördade kollega Abdul Rahman till graven.

Det spekuleras nu om att mordet kan förebåda politiska utrensningar.

Både landets nye ledare Hamid Karzai och hans rival, den avpolletterade förre presidenten Burhanuddin Rabbani, deltog vid begravningen.

Karzai pekar på komplott

Minister Rahman slogs ihjäl på flygplatsen i Kabul i torsdags, när han enligt ögonvittnen blev lynchad av uppretade pilgrimer som fått för sig att ministerns planerade resa till New Delhi var orsaken till att deras egen flygning till Mecka hade blivit uppskjuten.

Hamid Karzai väckte stor förundran när han i fredags hävdade att Rahman mördats av en grupp höga ämbetsmän, av vilka fyra hade gripits men tre lyckats ta sig ut ur landet med ett pilgrimsplan till Saudiarabien.

Politisk maktkamp

De flesta utpekade mördarna är medlemmar av Afghanistans dominerande militär-politiska rörelse Jamiat-i-Islami. Det har väckt farhågor för en stundande politisk uppgörelse på högsta nivå.

Jamiat-i-Islami leds av Burhanuddin Rabbani, som inte dolt sin besvikelse över att inte han själv valdes att leda den nya regeringen.

Jamiat-i-Islami är den ledande kraften inom Norra alliansen, som i sin tur håller alla tunga poster i regeringen - utom just den som premiärminister.

Premiärminister Hamid Karzai tillhör den så kallade Romgruppen, som står den förre kungen Zahir Shah nära. Vid den internationella konferensen i Bonn i december tilldelades kungakretsen den viktigaste posten, efter manövreringar i kulisserna av västmakterna, som ville stärka de läger som inte varit alltför indragna i inbördeskriget.

Den mördade ministern Abdul Rahman tillhörde också Jamiat-i-Islami men uppges ha kommit på kant med partiet sedan han närmat sig kretsen kring Hamid Karzai.

Karzai anklagas för dubbelspel

I Kabul förs nu teorin fram att ministern faktiskt blev lynchad av pilgrimer - men att Karzai fört fram mordanklagelserna för att få en anledning att göra sig av med Jamiatministrar.

Detta för att stärka sin egen ställning inför den rådsförsamling i juni som skall utse en ny regering.

Saudiarabien redo utvisa

De saudiska myndigheterna sade på lördagen att de är redo att utlämna de tre mordanklagade. Det handlar om chefen för säkerhetstjänstens politiska avdelning, vice chefen för försvarsdepartementets tekniska avdelning samt en åklagare vid justitiedepartementet.

Ytterligare ''ett antal'' personer skall ha tagits i förhör i Kabul på lördagen.

aftonbladet.se/TT-AFP