Pierre Schori beordrades lämna Zimbabwe

Tvingades lämna landet omedelbart

NYHETER

Sveriges FN-ambassadör Pierre Schori, utsedd av EU att leda valobservatörerna i Zimbabwe, kastades på lördagskvällen ut ur Zimbabwe.

- Nu sitter han på planet till London, säger Schoris medarbetare Stefan Amér till aftonbladet.se.

På måndag avgör EU:s utrikesministrar om de 30 valobservatörerna från EU ska vara kvar.

Foto: AP
Pierre Schori träffade journalister i Zimbabwe tidigare i dag.

- Beslutet att upphäva mitt visum och kräva att jag lämnar landet innebär en mycket olycklig utveckling i den pågående dispyten mellan Zimbawes regering och Europeiska unionen, sade Schori till Reuters innan han tvingades ge sig iväg till flygplatsen i huvudstaden Harare.

Schori ville då inte kommentera hur hans utvisning kan påverka eventuella sanktioner från EU.

"EU bestämmer om observatörerna blir kvar"

Det är också oklart om de 30 valövervakare från EU som kommit till Zimbabwe också ska lämna landet.

- Det är ett beslut som i första hand ligger på utrikesministrarna som möts i Bryssel på måndag, säger Stefan Amér till aftonbladet.se. Han är tills vidare kvar i huvudstaden Harare.

- Pierre har skrivit en rapport till det mötet och eventuellt kommer han att delta. Men observatörerna kommer inte att gå utanför Harares närområde tills dess att mötet fattat beslut.

Är ni oroliga för er säkerhet?

- Man får naturligtvis göra en sammanvägning av flera faktorer. Men vi har över två dussin vältränade välutbildade och ackrediterade observatörer här som är redo att göra sitt jobb, säger Amér.

Både Pierre Schori och Stefan Amér ombads i morse att fylla i nya viseringspapper.

I stället för att kryssa i rutan för officiellt uppdrag - som fylldes i vid inresan och gav ett visum på 6 månader - ombads de skriva att de var här som turister.

- Men det vägrade vi göra eftersom det inte stämmer. Strax efter ändrades instruktionerna och då bestämde de att ge Pierre ett nytt visum som började idag och även avslutades idag. Han ombads att lämna landet och ja, man kan säga att man blev utkastad, säger Amér.

- Jag fortsätter mitt uppdrag för missionen tills vidare. Idag har vi varit i Harare och närområdet med ett 30-tal ackrediterade observatörer som fullgjort sina observatörsplikter.

- Men jag kan nog räkna med att få samma besked som Pierre senast på måndag. Tills dess fortsätter uppdraget här, säger Amér.

"Vi har allvarliga invändningar"

Sveriges FN-ambassadör Pierre Schori utsågs att leda EU:s valobservatörer i Zimbabwe inför valet 9-10 mars.

Sedan dess har uppdraget kantats av problem, förhalningar och rena trakasserier.

Zimbabwes inrikesminister John Nkomo kritiserade på lördagen Schoris försök att leda valobservatörerna.

- Han måste avstå från att göra politiska uttalanden eller någonting med ens avlägsen anknytning till presidentvalet, säger Nkomo i en intervju i regeringstrogna tidningen The Herald.

- Vi har allvarliga invändningar mot herr Schoris fortlöpande uttalanden under tiden han befinner sig här i landet. Han försöker uppenbarligen lura sig till att erkännas som ackrediterad observatör.

Schori ville vänta

Schori ville då själv inte kommentera Nkomos påståenden utan sa att han avsåg att stanna i landet till måndag och invänta beslutet från EU:s utrikesministrars möte.

Detta har hänt:

Aftonbladet i går:

Caroline Olsson