Sista loppet blev en besvikelse för Pichler

Men Magdas tränare hoppas på en fortsättning i det svenska landslaget

NYHETER

SALT LAKE CITY

Tre åkare kom in på vallen för det sista skyttet i damernas jaktstart – och alla tre sköt bort sig från guldet.

Och Magdalena Forsbergs tränare Wolfgang Pichler vet varför.

- Det var som en västernduell, trycket på dem där framme var enormt, säger han.

Wolfgang Pichler har precis sett Magdalena Forsberg gå i mål som sexa i sitt sista lopp i OS.

En placering långt sämre än vad han räknat med och drömt om.

- Jag är besviken nu, men inte om tio minuter. Att ta en medalj i OS är så mycket svårare än alla tror – och Magda har tagit två, säger han.

Forsberg tappade segern genom två missar på det sista skyttet – precis som Liv Grete Poiree och Irina Nikoultchina.

- Det var otur att Magda inte sköt fullt på andra liggande, då hade hon haft ett försprång på 30 sekunder. Nu var det helt brutalt i täten, de tog slut på varandra. Då kunde Pyleva komma bakifrån utan någon press, säger Pichler.

Den kontroversielle tysken har sett vilket enormt tryck Magdalena Forsberg haft på sig i Salt Lake City. Men han tror inte att det är anledningen till medaljmissen i dag.

- Trycket ökar på Magdalena när ingen svensk vinner. Men hon har klarat av det bra. Naturligtvis blir förväntningarna höga när man är bäst i världen, men OS är något helt annorlunda än världscupen.

Få svenskar i världstoppen

- Problemet för Sverige är att vi är ett litet land. Vi har inte samma bredd som till exempel tyskland, de har sex åkare i världstoppen på damsidan.

För Pichler tar nu det framgångsrika samarbetet med Forsberg slut – men han hoppas kunna fortsätta att jobba med det svenska landslaget.

- Jag ska träna Björn Ferry. Vi har många lovande på herrsidan och kan få ett bra landslag. Jag vet inte om jag kommer att vara en del i det ännu, vi förhandlar om saken.

Anders Bäckström

ARTIKELN HANDLAR OM