OL(e)-kongen

Björndalen lekte hem jaktstarten - och tog sitt tredje OS-guld

NYHETER

SOLDIER HOLLOW

Ole, Ole, Ole.

Så heter han.

OL-kongen.

- Jag hade väldigt roligt i dag, säger Ole Einar Björndalen.

Foto: VG
NUMMER ETT - TRE GÅNGER OM Ole Einar Björndalen är både Norges och OS kung. Norrmannen tog hem alla tre individuella guldmedaljer i skidskyttet. Dessutom blev han sexa i längdåkningens 30 km-lopp. Framgångarna kan medföra att Ole Einar Björndalen nu också blir staty i hemkommunen Modum.

Klart att han hade kul, men det märktes inte så mycket. När hela Norges gullgutt körde i mål 43 sekunder före Raphaël Poirée så sträckte han armarna i luften lite snabbt.

Det såg inte ut som extas.

Det såg ut som en bra dag på jobbet.

Ole Einar Björndalen börjar bli van.

- Jag var aldrig riktigt orolig att de andra skulle komma i kapp. Men jag trodde aldrig att jag skulle ta tre guld innan jag kom hit, för mig är det fantastiskt, säger han.

Nu har han sina tre guld

Jaktstartsegern i skidskytte i går var den sista punkten bakom meningen "Ole Einar Björndalen är OS-kung".

Han vann 20 kilometer skidskytte, han vann sprintloppet och han vann jaktstarten.

Tre lopp - tre guld.

En bra vecka för en märklig man.

Ole Einar Björndalen tränar omänskligt mycket, han dubblerar med både skidåkning och skidskytte, han har en dammsugarförsäljare som personlig rådgivare och han är på god väg att bli staty hemma i Simostrand.

Vi tar det i tur och ordning.

Träningen:

I fjol hade Ole Einar tusen träningstimmar. Tusen. Han är sin egen tränare, och har som tumregel att träna varje dag.

"Jag gillar längd - när jag är i form"

Dubbleringen:

När Ole Einar var 16 år var han bättre i längdåkning än i skidskytte, men både hans bror och många runt omkring honom höll på med skidskytte, så han bestämde sig för att satsa på det.

- Men jag gillar längd-åkning också, när jag är i bra form, säger han.

Kan bli staty i hemkommunen

Dammsugarna:

Öyvind Hammer är Ole Einars personlige rådgivare, när han inte säljer dammsugare. Han har funnits med i Salt Lake City, speciellt inbjuden för att hjälpa skidkungen.

- Det är väldigt viktigt att vara mentalt förberedd, och det är något man måste arbeta med i flera år. Jag har länge arbetat med Öyvind Hammer, som har hjälpt mig mycket, säger Ole Einar.

Statyn:

Ole Einar Björndalen var stor hemma i Modums kommun redan före OS. Nu är han kung där också. Det är inte så konstigt att kommunalrådet Odd Flattum vill se till att han finns kvar i kommunen för evigt.

Som staty.

- Jag tycker vi borde hedra Ole Einar. En idé är att anlägga en lokal OS-park, där vi reser en staty av tidernas olympier, säger han till Drammens Tidende.

När statyn är på plats kan mängder av människor dra på sig skidpjäxorna och åka förbi Ole Einar Björndalen.

Här och nu är det ingen som klarar av det.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM