Nordamerikansk press: "Chocken över förlusten är enorm över hela Kanada"

- "Sverige var lysande utan Peter Forsberg"

NYHETER

Reaktioner över Sveriges 5-2 seger över Kanada var starka i kanadensisk press i går.

Här är ett axplock från de största tidningarna:

Washington Post

Sverige spelar utan sin största stjärna Peter Forsberg. Men de cirklade och förflyttade pucken över hela isen. Med perfekt skridskoåkning och precisa passningar var det som allt var förutbestämt. De kom med fart i mittzon och väntade på en lång passning. Förvirrade kanadensare visste inte hur de skulle agera. Några gånger försökte de lägga ner pucken i sargen och spela typiskt transatlantisk ishockey, men aldrig som ett lag. De hade inget att sätta emot Sveriges fart och kreativitet.

- Vi var 20 individualister ute på isen, säger Pat Quinn, förbundskapten för Kanada.

Toronto Star

5-2 förlusten mot Sverige var en chock för Team Kanada 2002. För ett stjärnlag som handplockats av Kanadas ishockeylegend Wayne Gretzky, som leds av Toronto Maple Leafs boss Pat Quinn. Men förlusten förstörde inte Kanadas chanser att vinna OS-guld i ishockey för första gången sen 1952. Men det var en förkrossande, pinsam förlust som överraskade oss. För de som trodde att Kanada var favoriter till OS-guldet och såg Sverige var det en väckarklocka.

Edmonton Sun

Resultattavlan blinkade mot Wayne Gretzky när han satt på läkta-

ren och såg Kanada falla ihop i den andra perioden. Han skakade på huvudet och undrade vad det vad som hände. I vardagsrum över hela Kanada gjorde fans likadant. Det som skulle vara en meningslös öppningsmatch på OS-turneringen blev något helt annat. Det alla fick se var ett horribelt framträdande som slutade med en chockerande 2-5 förlust mot Sverige.

Vancouver Sun

Sveriges bästa femma, Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Ulf Dahlén, var lysande. Kanadas bästa femma, Mario Lemieux, Paul Kariya och Joe Sakic, såg trötta ut.

- Det var en förödmjukande erfarenhet, säger Curtis Joseph, som stod i målet på alla svenska målen.

Chocken över förlusten var enorm i hela Team Kanada. De kom i tron att de satt ihop det bästa laget någonsin för att representera landet där hockeyn föddes. Så fel.