Sista OS:et med gänget

Elisabet Gustafson: Familjen försakas för mycket

1 av 2 | Foto: REUTERS
VILL SATSA PÅ HEMMAPLAN Elisabeth Persson, Louise Marmont och Elisabet Gustafson har haft ett tungt OS i Salt Lake City. och nu varnar skippern Elisabet Gustafson för att det kan vara hennes sista stora mästerskap. "Det finns ju bra motstånd i Sverige också.
NYHETER

OGDEN

Det var en gång ett curlinglag som vann VM-guld, som vann EM-guld, som vann...

Nu är den där framgångssagan bara en förlust från ett olyckligt slut.

Sveriges damer riskerar att floppa i OS – som kan bli deras sista stora mästerskap.

– Jag försakar för mycket när det gäller familjen, säger skippern Elisabet Gustafson.

Tidigt i morse svensk tid slog lag Gustafson Schweiz med 8-7 efter en rysare. Trots det är svenskorna piskade att vinna sista matchen mot Ryssland för att kunna nå slutspelet. Samtidigt måste både USA och Tyskland förlora en minst en av sina två kvarvarande matcher.

- Det här var en kämpaseger. Jag är inte nöjd med mitt eget spel, men tjejerna bar upp oss. Nu finns chansen kvar och vi får satsa allt mot Ryssland, säger Elisabet Gustafson.

Det märkliga är att Sverige – trots fyra förluster och en sjätteplats i tabellen – ligger bra till när det gäller statistiken över hur de enskilda spelarna har lyckats med sina stenar.

– Under mina år har jag aldrig varit med om att ett lag som har scorat så högt, ligger så lågt i tabellen, säger Sveriges förbundskapten Stefan Hasselborg.

Har ingen förklaring

Och inte heller Elisabet Gustafson kan hitta någon förklaring till de dåliga resultaten.

- Vi har spelat bra, men inte haft något flyt. Förlusten mot Kanada var jättetung – efter den har pressen och obehaget bara vuxit. Rent taktiskt vet jag inte vad vi skulle kunna gjort annorlunda. Men nu hade vi lite tur i dag, så vi får hoppas att det vänder.

Oavsett hur det går i OS, fiasko eller guld, kan lag Gustafson spela sitt sista stora mästerskap. Om laget inte kvalar in till VM talar mycket för att Elisabet Gustafson, 37, nöjer sig med spel i elitserien.

– Ett OS till är helt orimligt. Det finns ju bra motstånd i Sverige också.

Då skulle jag också kunna vara hemma mer, säger Elisabet till Sportbladet.

Familjen på plats

Hemma finns, i normala fall, maken Tomas och sonen William, 2,5 år. Nu tillbringar de, tillsammans med Elisabets föräldrar, dagarna i The Ice Sheet at Ogden.

– För mig betyder det ändå jättemycket att familjen är här. Jag vill att alla ska känna lugn och trygghet. Finns det något orosmoment får jag svårt att koncentrera mig, säger Elisabet Gustafson.

Här är lag Gustafsons resultat i OS

Har vunnit fyra VM-guld

Stefan Holm, Anders Bäckström