Här kastas han ut av diktatorn

Pierre Schori tvingad att lämna Zimbabwe

NYHETER

Först drog inrikesministeriet tillbaka Pierre Schoris visum.

Sedan slängdes han ut ur Zimbabwe.

Det är osäkert hur det blir för resten av EU:s valobservatörer.

Redan i morgon kan Schoris medarbetare Stefan Amér stå på tur att kastas ut ur landet.

Foto: REUTERS
VISUMET DROGS IN FN-ambassadören och EU-observatören Pierre Schori fick sitt sexmånadersvisum indraget och ersatt med ett som bara gällde under dagen. Han lämnade Harares internationella flygplats i går kväll vid 21-tiden. "En mycket olycklig utveckling i den pågående dispyten mellan Zimbabwes regering och Europeiska unionen", sa Schori till Reuters.

I går vid tiotiden kallades FN-ambassadören Pierre Schori och Stefan Amér från ledningsgruppen för EU:s valobservatörer till spanska ambassaden i Harare.

Två tjänstemän från det zimbabwiska inrikesministeriet förklarade att Pierre Schori inte längre var önskvärd i landet.

- De hävdade att Schori tagit sig in i landet på falska premisser och att han tagit jobb i Zimbabwe fast han inte får. Givetvis nekade han, säger Stefan Amér.

"En olycklig utveckling"

De två tjänstemännen visade upp ett myndighetsbeslut och beslagtog Pierre Schoris pass. Hans sexmånaders-visum upphävdes och ersattes med ett nytt som bara gällde igår.

- Beslutet att upphäva mitt visum och kräva att jag lämnar landet innebär en mycket olycklig utveckling i den pågående dispyten mellan Zimbabwes regering och Europeiska unionen, sa Schori till Reuters.

I går kväll tog han Londonflyget från Harare och lämnade landet.

Vägrade lämna ifrån sig passet

De försökte köra ut Stefan Amér också, men eftersom de inte hade ett myndighetsbeslut, vägrade han att lämna ifrån sig passet.

- De förklarade att inrikesministeriet kommer att ordna ett liknande beslut för mig senast på måndag morgon, säger Stefan Amér.

Pierre Schori skickades till Zimbabwe för att leda EU:s valobservatörer till presidentvalet den 9-10 mars. Efter att han blev utslängd ur landet är det oklart hur det blir med valbevakningen. Men det 30-tal valobservatörer från EU som hunnit bli ackrediterade kommer att fortsätta med sin verksamhet.

Bevakar ändå presidentvalet

- Vi tog beslutet idag att vi ska bevaka presidentvalet ändå, men att vi inte kommer att finnas ute på landsbygden. Istället kommer vi att koncentrera vår verksamhet i och omkring Harare, säger Stefan Amér, som sitter i ledningsgruppen för observatörerna.

På måndag diskuterar EU:s utrikesministrar situationen i Zimbabwe vid sitt möte i Bryssel. Tidigare har EU hotat med sanktioner mot Zimbabwe om de inte får övervaka presidentvalet. Bland sanktionsplanerna finns bland annat indraget bistånd och reseförbud för Mugabe och hans 20 närmaste medarbetare.

Anna Lindh mycket kritisk

Sättet som Schori blev utslängd på lär göra det svårt för utrikesministrarna att inte realisera sanktionshoten.

Utrikesminister Anna Lindh var mycket kritisk till utvisningen. I ett pressmeddelande säger hon:

- Detta är ett slutgiltigt bevis på att Robert Mugabe till varje pris velat hindra EU från att observera valen. Redan tidigare har flera svåracceptabla villkor uppställts.

- Andra observatörer får nu en desto viktigare roll, och de har

vårt fulla stöd. Pierre Schori ska rapportera till EU:s utrikesministrar som på måndag kommer att diskutera det allvarliga läget och besluta om nödvändiga åtgärder.

Zendry Svärdkrona