Likskändande konstnär fick statligt stipendium

NYHETER

Den amerikanske konstnären John Duncan hade sex med en död kvinna.

Nu är han i Stockholm - på ett statligt stipendium för att ställa ut sin konst.

John Duncan.

För 20 år sedan åkte amerikanen John Duncan till Tijuana i Mexiko och hade sex med en död kvinna.

Han spelade in händelsen på ett band som han sedan spelade upp i radio i USA. Ett i raden av en mängd uppmärksammade performanceverk.

Nu är John Duncan i Sverige. Han kom hit på ett stipendium från den statligt finansierade konstinstitutionen Iaspis. Avsikten var att det skulle resultera i en utställning på Färgfabriken i Stockholm.

Drog in stipendiet

Fast när styrelsen för Iaspis fick kännedom om Blind Date fattade de beslutet att dra in hans stipendium. Trots att Blind Date är ett av John Duncans mest kända och omdiskuterade verk, hade Iaspis ingen aning om att det existerade.

- Vi kände till en del av hans senaste verk, men tittade inte tillräckligt in i det här. Verket är etiskt problematiskt och kontroversiellt, säger Sara Arrhenius, chef för Iaspis.

- Det är klart att det är ett väldigt kontroversiellt verk, men man borde titta på allt han har gjort, säger Jan Åman, intendent på Färgfabriken.

Vill inte kommentera

Nu ser det ändå ut som om utställningen blir av. Carl Michael von Hauswollf, som är den som har bjudit in John Duncan, tänker göra allt för att han ska få ställa ut sina verk i Stockholm.

- Verket måste ses i rätt sammanhang. 1970-talet var ganska hårt i konstkretsar och John Duncan förde situationen till sin spets, säger han.

John Duncan själv har avböjt att kommentera både Iaspis beslut och sin konst.

Dennis Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM