Israelisk flygattack på Västbanken

NYHETER

NABLUS

Israel satte in flera F 16-flygplan och helikoptrar i ett bombanfall mot Nablus på Västbanken natten till söndagen.

Anfallet riktades mot stadshuset och polisstationen i staden, uppgav palestinska ögonvittnen.

Stridsflygplanen genomförde en första bombvåg följd av helikoptrarna som besköt byggnaderna.

Anfallet kom sedan en palestinsk självmordsbombare genomfört ett attentat men en spikbomb nära en judisk bosättning på lördagen. Attentatet krävde tre människoliv, förutom självmordsbombaren två troligen israeliska kvinnor.

Ett ett 30-tal människor skadades.

Självmordsbombaren hade haft med sig spikbomben in i en pizzeria, som ligger i ett köpcenter intill bosättningen Karnei Shomron på ockuperad palestinsk mark på Västbanken nära gränsen till Israel.

Attentaten följde i sin tur på att israeliska soldater sprängt ihjäl en medlem i den militanta organisationen Hamas, när han åkte i en bil i Jenin på Västbanken.

På lördagsmorgonen hade två palestinier skjutit ihjäl en israel norr om Ramallah på Västbanken, staden där Israel i praktiken håller president Yasser Arafat i husarrest.

Situationen i Mellanöstern förvärras för varje dag, från illa till ännu värre , sade Tysklands utrikesminister Joschka Fischer efter att ha träffat president Yasser Arafat i Ramallah.

Fischer gav sig sitt stöd åt Arafat, i egenskap av vald ledare för palestinierna.

- Alla är överens om att det inte finns något alternativ till fred, att leva tillsammans i två stater. Men nu måste vi genomföra det, och det första steget är ett omedelbart eldupphör, sade Fischer.

TT-AFP