Miljonkupp på Antikmässan

Polisen: ”Tavlorna är omöjliga att sälja”

NYHETER

Tavlor för 26 miljoner kronor stals från Antikmässan i Stockholm i natt.

Bland det stulna finns "Utsikt över Alost", en Breughel som ensam beräknas vara värd 25 miljoner.

Tavlorna är omöjliga att sälja på öppna marknaden och man misstänker därför ett nytt fall av konst-utpressning.

Foto: ULF HÖJER
STULEN Antikmässans dyraste föremål, en 400 år gammal tavla målad av den flamländske konstnären Jan Breughel den äldre. Pris: 25 miljoner kronor. Intendent Peder Isacson köpte in den av en amerikansk privatsamlare.

Stölden upptäcktes vid Älvsjömässan klockan 01.30 natten mot söndag.

Väktare såg då att montern precis nedanför trappan i den stora B-hallen hade länsats. Kvar fanns bara fem tomma ramar.

Samtidigt såg andra väktare en ensam man försvinna ut från byggnaden. De sprang efter men kom aldrig ikapp.

Väktare såg tjuven springa

- Man såg en gynnare som sprang härifrån och längs pendeltåget söderut men hann inte stoppa honom. Vi hade hundar ute i natt och spåret slutar vid en parkeringsplats utanför mässområdet, säger Christer Sjöblom, kriminalchef vid Söderortspolisen i Stockholm.

Han vill inte gå in på om vittnen sett någon bil, men beskriver dem missänkte mannen som 175-180 cm lång och klädd i en ljus rock, sannolikt en trenchcoat.

I handen hade mannen en brun väska.

- Det är mycket sannolikt atthan var tjuven och att han hade tavlorna i väskan. säger Sjöblom.

"Kan ha gömt sig i lokalen"

Sammanlagt stals fem tavlor. Alla förvarades i montern där Breugheltavlan fanns och polisen är övertygad om att den var huvudmålet.

- Det påstås att Breugeltavlan ensam är värd 25 miljoner. Resten uppskattas till en dryg miljon, säger Christer Sjöblom.

Hur tjuven tagit sig in i lokalen är oklart. Men dagtid pågår den årliga Antikmässan, som avslutas idag söndag, och tusentals besökare har besökt den stora mässhallen.

- Vi har inte hittat någon ingångsväg. Det kan tyda på att tjuven eller tjuvarna gömt sig kvar, men jag vill inte gå in på några konkreta spår, säger Sjöblom.

- Det föreföll ha varit ganska lätt att komma in, men säkerheten får man väl utreda separat.

Klart är i alla fall att konsthandlaren som blev bestulen själv valt att avstå från att larma montern där miljonkuppen ägde rum. Breugheltavlan var fastskruvad vid en låda inne i montern och man bedömde därför att larm inte behövdes.

Tjuven hade inte försökt bryta loss ramarna. Han hade inte heller skurit ut dukarna, vilket varit enklast, utan öppnat ramen och tagit ut tavelduken hel.

Det förfarandet tyder enligt polisen på att tjuven är proffs.

Kan vara nytt fall av "art napping"

- Det fanns ett antal väktare inne i lokalen under natten. De ronderade regelbundet och det var så stölden upptäcktes. Men lokalerna är stora och man kan inte vara överallt samtidigt.

Han vill inte uttala sig om det kan handla om en insiderkupp.

Däremot kan stölden, som sannolikt var riktad i första hand mot Breugheltavlan, vara ännu ett fall av art napping, konst som tjuven erbjuder sig att lämna tillbaka mot en rejäl summa pengar.

- Den legala marknaden för den här typen av konstverk är inte stor, säger Christer Sjöblom.

Fem tavlor försvann:

Tidigare artiklar:

Caroline Olsson