Svensken på Kuba identifierad

Diplomat fick träffa fängslade 22-åringen

NYHETER

STOCKHOLM

Den 22-årige svenske medborgare som USA håller fängslad på Kuba är nu med 100 procents säkerhet identifierad, uppger UD:s presstjänst sedan diplomaten Bo Eriksson träffat mannen.

Bo Eriksson är andreman på den svenska ambassaden i Washington. Med sig hade han en representant från säkerhetspolisen.

Enligt Kristina Östergren på utrikesdepartementets (UD) presstjänst ringde Bo Eriksson natten till söndagen och berättade att besöket skett. Han var på söndagen på väg tillbaka till Washington och ska på måndagen lämna en mer detaljerad rapport.

Den svenska delegationens uppdrag var dels att fastställa identiteten, dels att höra om hans förehavanden i Afghanistan.

- Kontakt är tagen och identiteten är fastställd. Det är vad jag vet, säger Kristina Östergren till TT.

Misstänks vara medlem i al-Qaida

Den amerikanska federala polisen FBI och Pakistans underrättelsetjänst misstänker att 22-åringen är medlem i terroristnätverket Al-Qaida. Men några formella anklagelser har inte riktats mot honom. UD har inte fått se bevis för hans eventuella samröre med Al-Qaida.

Svensken sitter i hård regim på den amerikanska marinens fångläger Camp X-Ray i Guantanamo Bay på Kuba. I ett brev som han via Internationella Röda korset i Geneve lyckats få fram till sin pappa, skriver han att pakistansk militär grep honom i Pakistan nära den afghanska gränsen.

Skulle studera i Pakistan

Han skriver att han åkte till Pakistan för att studera och att han är krigsfånge hos den amerikanske militären som påbörjat en utredning kring honom.

Brevet nådde pappan i veckan i den mellansvenska stad där familjen hör hemma. När och var brevet är skrivet är inte känt.

- Krigsfångar har ju också rätt att skriva sådana brev. De får bara vara strikt personliga och innehålla uppgifter om familjen och hälsa. Breven får inte innehålla politisk propaganda eller annat, säger Kerstin O'Brien som handläggare vid Röda korset i Stockholm.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM