EU väntas besluta om sanktioner mot Zimbabwe

NYHETER

Harare/Stockholm

Efter att ha blivit utslängd ur Zimbabwe i lördags kväll och satt på sista planet till London fortsätter Pierre Schori på måndagen troligen till Bryssel, där EU:s utrikesministrar ska besluta om sanktioner ska införas mot Robert Mugabes regim.

Den svenske EU-ambassadören fick en knapp vecka i "ett av världens vackraste turistländer", som han själv uttryckte det. Av EU var Schori ditskickad för att leda observatörgruppen inför presidentvalet den 9-10 mars, men Zimbabwes regering föredrog att se honom som turist och kastade ut Schori i lördags med hänvisning till att han brutit mot visumreglerna.

- Pierre frågade vad för slags politiska uttalanden de ansåg att han gjort. De hänvisade till att han sagt att han "fortsätter sitt uppdrag i landet". De hävdade också att han arbetade i landet, vilket är förbjudet i visumet. Där står, som det brukar i andra länder också, att man är förbjuden att "ta anställning" i landet. Pierre invände att han inte tagit anställning utan att EU var hans uppdragsgivare, sade hans medarbetare Stefan Amér, som är kvar i Harare, till TT i telefon på söndagen.

Aldrig hänt förr

- Förmodligen åker jag till Bryssel på måndag. Jag har skickat en rapport till utrikesministermötet där och skulle de behöva mer information är jag beredd att åka dit. Men det är inte riktigt klart ännu, sade Schori själv i telefon från London.

TT: Är du förvånad över vad som hände i Zimbabwe?

- Det var något förvånande att de skulle ta till sådana åtgärder. Det har aldrig hänt förr med en internationell valobservation.

Om det här kommer att leda till sanktioner från EU:s sida vill han inte uttala sig om.

- Man kan tro mycket, men jag vill inte spekulera.

Utrikesministrarna lär dock inte ha något val - de har själva tidigare beslutat att riktade sanktioner ska införas om "EU-observatörerna inte släpps in med början den 3 februari eller förhindras att utföra sitt uppdrag" och om "internationella medier inte fritt kan täcka valen".

Flera svenska journalister stationerade i Sydafrika har fått avslag på sina visumansökningar till Zimbabwe.

Tumskruvarna dras åt

- Det kom ett fax i morse från informationsdepartementet i Harare, där de "beklagar att er ansökan inte blivit framgångsrik", sade Svenska Dagbladets Afrikakorrespondent Ola Säll till TT.

Mängder av andra journalister från hela världen har råkat ut för samma sak. Brittiska BBC är helt bannlyst från Zimbabwe.

Sanktionerna innebär bland annat att Mugabe och ett 20-tal av hans närmaste medarbetare beläggs med förbud att besöka Europa och att deras eventuella tillgångar i EU fryses.

Schori påminde om att han var med i en "mycket framgångsrik" observationsgrupp under parlamentsvalet i Zimbabwe 2000.

- Nu har det blivit mycket hårdare. De drar åt tumskruvarna, sade han till journalister på Gatwick-flygplatsen.

Amér och den observatörsgrupp som redan finns i Harare stannar där tills vidare, men Glenys Kinnock, brittisk ledamot i EU-parlamentet, sade till AFP på söndagen att sanktioner "nästan säkert" kommer att införas och att då alla EU-observatörer kommer att kastas ut.

Henrik Samuelsson/TT Angela Ljungström/TT