Mugabe kallar Schori skurkaktig

Zimbabwes president tycker Schori är oärlig

NYHETER

BEIRA

Zimbabwes president Robert Mugabe kallade på söndagskvällen den svenske FN-ambassadören Pierre Schori för "oärlig och skurkaktig".

- Schori gick till vår ambassad i Washington och fick ett turistvisum som var olagligt, oärligt och skurkaktigt. Sedan använde han detta visum för att komma till landet, sade Mugabe i zimbabwisk tv.

Mugabe gjorde sina kommentarer på en presskonferens i hamnstaden Beira i Moçambique, efter ett möte med detta lands president Joaquim Chissano och Malawis ledare Bakili Muluzi.

- Vi välkomnade honom som turist men när han kom var han chef för EU. Vi vägrade acceptera det eftersom vi inte har bjudit in EU, vi har bjudit in individer från EU, sade Mugabe.

Schori kom till Zimbabwe som chef för den grupp EU-observatörer som skulle övervaka presidentvalet 9-10 mars. I lördags utvisades svensken av Mugabes regering.

- Han skulle stanna i 14 dagar. Så när hans 14 dagar var slut sade vi åt honom att det var dags att åka. Då sade han att han skulle stanna i vårt land med eller utan visum. Vilken fräckhet!

Mugabe hade uppenbarligen svårt att hålla reda på dagarna, eftersom Schori tillbringade bara sju dygn i Zimbabwe.

TT-AFP