Branschen måste komma tillrätta med de höga byggpriserna

NYHETER

Fast jobb och hög inkomst. Det är den enda säkra biljetten till en egen lägenhet. Tyvärr har man inget av det när man är ung.

Hyresgästföreningen har undersökt vad det kostar att bygga en kvadratmeter lägenhet. Resultatet är häpnadsväckande.

I ett kommunalägt bolag kostade en kvadratmeter 17 733 kronor år 2000. Jämfört med året innan hade priset ökat med hela 50 procent.

En kvadratmeter bostadsrätt var något billigare, 16 162 kronor kvadratmetern. En ökning med 11 procent på ett år.

Allra billigast var en kvadratmeter privatägd hyreslya. Den kostade 13 107 kronor. Ökningen jämfört med året innan var 18 procent.

Bygger stora projekt

Det ser alltså väldigt olika ut beroende på vem som beställt bygget. Vinstlotten drar den som får en hyreslägenhet hos en privatvärd som sett till att få valuta för byggpengarna.

Förklaringen är att de kommunala, allmännyttiga bolagen ofta bygger stora projekt. Därför är de hänvisade till de stora byggbolagen. Där brister konkurrensen. Flera storbyggare, bland annat NCC, anklagas för olagligt prissamarbete med andra bolag.

Privatvärdarna är mindre och har inte råd med stora projekt. De anlitar ofta byggbolag på orten och kan själva övervaka bygget. Det ger plus i plånboken - för både hyresgäst och värd.

Duvkullen i Linköping är ett företag som står högt i kurs just nu. De både bygger och förvaltar hus vilket ger vinst i båda ändar. Fuskbyggen som leder till dyra ombyggnader och missnöjda hyresgäster undviks.

Orättvisa bidrag

Det är sannolikt svårt för politiker att komma till rätta med de skenande byggpriserna. Det måste branschen själv göra.

En politisk fråga är däremot de orättvisa investeringsbidragen. Enligt Sveriges förenade studentkårer, som försöker göra något åt den horribla bristen på studentlägenheter, är bidraget nära 51 000 kronor lägre för en studentlya än en vanlig hyreslägenhet.

Smaka på den orättvisan. Och förundras över att regeringen vill att minst hälften av alla under 25 ska skaffa sig högskoleutbildning. Trots att det inte finns någonstans att bo.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM