Hardy: Vi kan bli mycket bättre...

Nilsson: I bland undrar man vad det här laget kan uträtta

NYHETER

SALT LAKE CITY

På mindre än en vecka har nordamerikanerna lärt sig ett nytt ord.

Torpedhockey.

Förbundskaptenen Hardy Nilsson njuter.

- Och vi kan mycket bättre än så här. Ibland undrar man vad det här laget kan uträtta om vi får några dagar till tillsammans, säger han.

Foto: MATS STRAND
SUCCÉKAPTEN 2 Hardy Nilsson och Mats Waltin jublar i kapp efter den andra raka triumfen i OS. "Vi kan mycket bättre", säger Hardy.

Tränarparet Hardy Nilsson och Mats Waltin tog två raka SM-tecken med Djurgården och nu är de i Salt Lake City för att ta OS-guld.

Efter 5-2-segern mot Kanada i premiären fick Tre Kronor - och framför allt Hardy och Mats - mycket uppmärksamhet i media. Rubrikerna handlade nästan uteslutande om torpedhockey.

"Det kommer att blir bättre""

Stjärnor som Mario Lemieux, Joe Sakic och Brendan Shanahan pratade sig lyriska över Sveriges sätt att spela på stor rink.

- Roligt om alla blir konfunderade, det är lite det som är meningen. Samtidigt är jag också lite överraskad hur snabbt vi fått ihop laget, säger Hardy Nilsson.

Förra onsdagen träffades merparten av spelarna i Salt Lake City och hade en lättare träning. Många av NHL-proffsen hade aldrig kommit i kontakt med den så kallade Djurgårdsmodellen.

- Vi har bara hunnit ha tre träningar och med tanke på det har det gått snabbt. Men det blir bättre, det är jag nästan säker på. Att nöta in ett nytt spelsystem är svårt, säger Hardy Nilsson.

Segern mot Tjeckien innebär att Sverige nu är klara gruppsegrare. I kvartsfinalen får Tre Kronor möta Vitryssland.

- Det finns både positiva och negativa saker med det. Som det ser ut nu får vi sedan troligen möta segraren mellan Ryssland och Kanada i semifinalen.

- Och det blir definitivt ingen lätt uppgift, säger Hardy Nilsson.

Hade du vågat drömma om den här starten på turneringen?

- Nej, det hade jag nog inte. Att vi klär av Kanada i första matchen är stort och att sedan sätta dit Tjeckien också är ju inte så mycket sämre.

"Favoriter, var har du fått det ifrån?"

Hardy Nilsson ler och fortsätter:

- Ändå tyckte jag inte vi var riktigt bra idag. Det var svårt att möta ett så defensivt spelande lag som Tjeckien. Kanada hade jag bra koll på, men Jagr & co hade vi inte kartlagt så mycket.

På presskonferensen efter matchen får Hardy Nilsson en fråga av en tjeckisk journallist:

"Hur känns det att vara favoriter till OS-guldet?"

- Favoriter? Var har du fått de uppgifterna ifrån?

"Från mig", svarar journalisten.

- Ja, jag önskar verkligen att du har rätt. Jag önskar verkligen det.

Hardy Nilsson skrattar. OS-turneringen har börjat som en dröm för honom och hela Tre Kronor.

Två matcher i världens bästa turnering och två imponerande segrar.

Patrik Thornéus