De misstänks ha smittat 393 barn med hiv

Efter tre år i häktet tas deras fall upp i en vanlig domstol

NYHETER

I tre år har de suttit häktade i Libyen.

Fem sjuksköterskor och en läkare från Bulgarien anklagas för att med berått mod ha smittat 393 libyska barn med hiv-smittat blod på sjukhuset.

Nu ska deras fall snart prövas i en vanlig domstol.

Foto: AP
RISKERAR DÖDSSTRAFF Fem bulgariska sjuksköterskor, Valentina Siropulo, Valia Cherveniashka, Snejana Dimitrova och ytterligare två, är anklagade för att ha injicerat hivsmittat blod i 393 barn på ett sjukhus i Libyens näst största stad, Benghazi. Läkaren Zdavko Georgiev (till höger på bilden), gift med en av de misstänkta, har inte arbetat på sjukhuset, men har ändå suttit häktad.

Igår beslutade en folkdomstol i Tripoli i Libyen att de sex ska ställas inför rätta i en vanlig domstol.

Brottet de anklagas för är inte att betrakta som brott mot rikets säkerhet eller sabotage mot landet, konstaterade domstolen.

Därför ska nu en vanlig åklagare ta över förundersökningen. Det innebär förmodligen att fallet kommer att prövas som ett brottmål, med lindrigare straff som följd.

Ett 70-tal greps - sex hålls inlåsta

I tre år har de levt med risken att dömas till döden.

- Beslutet är ett steg i rätt riktning för de anklagade eftersom de allvarligaste anklagelserna, sabotage och samarbete med utländska parter, las ned, säger en av försvarsadvokaterna, Othman el-Bezanti till AP.

De fem sjuksköterskorna greps i februari 1999 tillsammans med ett 70-tal andra anställda på ett barnsjukhus i Benghazi, Libyens näst största stad, efter en flera månader lång utredning om varför så många barn på sjukhuset smittats med hiv.

Så småningom släpptes alla - utom de fem.

23 av barnen har dött i aids

Samma dag greps dessutom en av sjuksköterskornas make, narkosläkaren Zdavko Georgiev, när han gick till polisstationen för att söka efter sin hustru, Christina Vulcheva.

Även maken sitter fortfarande häktad, trots att han inte ens arbetade på barnsjukhuset.

De sex anklagas för att medvetet ha smittat 393 barn, genom att injicera hiv-smittat blod. 23 av barnen har i dag dött i aids.

Kvinnorna har torterats

På 1 600 sidor radar myndigheterna upp anklagelserna mot dem. De kvinnliga sjuksköterskorna anklagas också för att ha brutit mot islam genom att ha utomäktenskapliga förbindelser och inneha alkohol.

I tre år har de suttit häktade och två av kvinnorna har vittnat om hur de torterats, bland annat med elchocker och slag med en elkabel.

Den långa rättsprocessen har fått internationell kritik, bland annat har Amnesty International protesterat.

Försvarsadvokaten, Othman el-Bezanti, menar att barnen smittades på grund av den dåliga hygienen på sjukhuset och på att sprutorna användes flera gånger.

Flera tusen bulgarer arbetar i Libyen, de flesta som läkare eller ingenjörer.

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM