118 888 har lite svårt att fatta

"Tjänsten är inte perfekt"

NYHETER

Människan vinner över maskinen.

Den nya röststyrda nummerupplysningen Autosvar ger sämre service än rikstelefonisterna.

Och får skäll av kunderna.

Den automatiska nummerupplysningen startade den 1 november.

- Det är ett sätt att komplettera den personliga nummerupplysningen. Det går aldrig att jämföra med att prata med en telefonist, men det fungerar bra, säger Ann-Sofie Olsson, press- och informationschef på Respons.

Mjuk stämma hjälper inte

Enligt henne ökar antalet användare, men Margit Pettersson som arbetat som rikstelefonist i tretton år har inte fått mindre att göra.

- Nej, absolut inte. Snarare tvärtom. Många ringer till oss i stället, det är lite negativt med den här Arvid, säger hon.

Den nya tjänsten går internt under namnet Arvid. Han har en mjuk och trevlig stämma, men det hjälps inte. Många som snackat med den inspelade Arvid väljer att efteråt ringa och få direktkontakt med en telefonist.

Rikstelefonisterna får ta smällen

- De tycker det är mycket trevligare med personlig service. Och en del vet heller inte riktigt vad de vill ha. Då kan man gå lite småvägar och fråga ut dem och till slut får man fram den uppgift de vill ha, säger Margit Pettersson.

Och alla är inte glada efter pratstunden med Arvid.

- De är lite irriterade när de kommer till oss. De skäller lite till att börja med, det är vi som får för det. Då får man försöka vända dem och det går många gånger.

Ann-Sofie Olsson känner till problemet.

- Den är inte perfekt och det kan aldrig en sådan här tjänst bli. Vi kallar den för den talande telefonkatalogen och det är en telefonkatalog man ska jämföra den med.

Så fungerar talroboten

Malin S Ånell ([email protected])