Blodbad i Nepal

Maoistrebeller i uppror – minst 100 döda

NYHETER

ISLAMABAD

Ett sex år långt gnagande gerillakrig i sagolandet Nepal i Himalayas berg flammade i går upp till ett blodigt fullskaligt krig.

Foto: REUTERS
Poliser vaktar kontorsbyggnader i Katmandu efter blodbadet.

Fler än 100 av kungarikets soldater och poliser dödades, när maoistrebeller stormade in i staden Mangalsen i det isolerade distriktet Accham, 55 mil väster om huvudstaden Katmandu.

Befriade dömda maoister

Under ett fyra timmar långt slag satte maoisterna eld på flera regeringsbyggnader. De använde sofistikerade vapen, som de rövat från Nepals armé. De anföll en flygplats och befriade dömda maoister ur stadens fängelse. I förbifarten plundrade de en bank och kom över tre miljoner kronor.

Ytterligare nära 30 poliser och militärer och poliser dödades vid maoisters anfall på två andra städer.

Turisterna sviker

Det redan labila läget i landet undergrävdes ytterligare. Turismen har men än halverats sedan det bisarra blodbadet i huvudstaden för knappt ett år sedan. Kronprins Dipendra, som försatt sig i ett haschrus, mejade under en familjefest med k-pist ner sin far, kung Birendra och en rad släktingar.

Regeringskriser har skakat landet. I parlamentet finns många folkvalda ledamöter ur landets två starka kommunistpartier.

Undantagstillstånd råder sedan i november. Regeringen skickar i dag helikoptrar och militära förstärkningar till de bergiga västprovinserna.

Staffan Heimerson