Hotade sin dotter och hennes pojkvän till livet

– i dag dömdes han till ett och ett halvt års fängelse

NYHETER

Idag dömdes en 43-årig man av hovrätten för att ha hotat sin 17-åriga dotter och hennes 19-årige pojkvän till livet.

Deras "brott" var att de älskade varandra.

Pappan dömdes i dag av hovrätten för grovt fridskränkande och olaga hot till fängelse i ett år och sex månader.

I december 2001 dömdes pappan till ett års fängelse för grovt fridskränkande och olaga hot. Dessutom dömdes han för misshandel i juni förra året till en månads fängelse. Hovrätten upphävde de båda straffbestämningarna och dömde till ett gemensamt straff.

Allt började för ett och ett halvt år sedan. Den då 16-åriga flickan och 18-årige pojken började i samma klass på Tumba gymnasium. Efter någon månad var de ett par.

Men det fanns ett problem. Hennes föräldrar är från Turkiet och hon fick inte ha någon pojkvän. Hennes blivande man skulle vara en landsman. Pojkvännens föräldrar kommer från Bosnien.

På flickans födelsedag ringde hennes käresta på mobiltelefonen. Pappan var i samma rum och blev rasande.

Sedan dess har pappan hotat dottern vid ett stort antal tillfällen under ett års tid. På nätterna kunde han komma in i hennes rum. Efter att han läst ett SMS-meddelande från dotterns pojkvän trodde hon att han skulle döda dem.

Pappan sade ofta att hon var hans andra dotter och att hon inte betydde lika mycket som första dottern.

Under förra våren blev hoten ännu värre. Pappan sade att han skulle skada henne och förstöra hennes liv. Om hon gjorde något dumt stod även hennes mammas liv på spel. Han sade också att om hon inte skärpte sig skulle han gifta bort henne.

Hon vågade inte åka med familjen till Turkiet över sommaren eftersom hon fruktade att pappan skulle gifta bort henne eller döda henne där.

Vid ett tillfälle när far och dotter åkte över Södertäljebron sade han att om hon inte skärpte sig skulle han kasta henne ut från bron.

Dottern är idag mycket rädd och vågar inte gå ut ensam. Hennes pojkvän, som också har blivit hotad, är deprimerad och mycket rädd för pappan.

Förra våren hoppade han av skolan och flyttade till hemlig ort. I höstas rymde flickan hemifrån och lever idag på hemlig adress.

Fadern förstår inte varför dottern säger att han hotat henne. Han nekar till alla anklagelser.

Hovrätten såg dock ingen anledning att ifrågasätta skuldfrågan och dömde honom till ett hårdare fängelsestraff än vad tingsrätten gjorde.

Pernilla Fagerström