Handelsbankens kunder drabbade av kortsvindel

Hundratals lurade via sina Visa-kort

NYHETER

Ett hundratal av Handelsbankens kunder har har mot sin vilja betalat ut pengar till ett amerikanskt telekomföretag.

Bedragare har kommit åt deras kortnummer.

Ett hundratal svenskar och Handelsbankskunder har blivit av med 25 dollar. Pengarna har gått till det amerikanska telekomföretaget TEL 3 Radiant Telecom i Florida. Personerna har aldrig haft med företaget att göra och svindlerierna har gått via deras visa-kort.

– Ett hundratal kunder av våra kortinnehavare i landet har drabbats av detta. Alla har blivit debiterade på 25 dollar. Vi har fått stopp på det nu så inga fler kan drabbas, säger Berit Ekström, chef för kortutredningar på Handelsbanken.

Vad gör ni för dem som drabbats?

– Alla får tillbaka sina pengar. Många har redan kontaktat oss och fått pengarna tillbaka. De som inte har hört av sig tar vi kontakt med och ersätter, säger Berit Ekström.

Varnar alla kontor

Handelsbanken centralt har skickat ut en varning till alla sina kontor för debiteringar från telekomföretaget. Visa International, banken som handhar telekomförtetagets ärenden och amerikansk polis har dragit igång en utredning.

Hur har bedragarna fått tag i människors kortnummer?

– Det vet vi inte ännu. De håller på att utreda det.

Inga misstankar mot bolaget

Misstankarna riktas inte mot det amerikanska företaget. TEL 3 är ett seriöst företag som tillhandahåller tefonitjänster via Internet. Istället misstänker man att bedragare med hjälp av stulna kortnummer köper tjänster från företaget. Betalningen dras från kortägarens konto.

– Antagligen har de köpt telefonkort för pengarna, säger Berit Ekström.

Hittills finns inga fall rapporterade från andra banker. Handelsbankens drabbade kunder är spridda över hela landet.

Läs mer om kortbedrägeri

Pernilla Fagerström

ARTIKELN HANDLAR OM