Thomas Quick till Europadomstolen

Johan Asplunds föräldrar överklagar den fällande domen

NYHETER

Föräldrarna till Johan Asplund, som försvann i Sundsvall 1980, kommer att överklaga den fällande morddomen mot Thomas Quick till Europadomstolen.

- Quick har ingenting med Johans försvinnande att göra, säger Björn Asplund, Johans pappa, till TT.

Elvaårige Johan Asplund försvann spårlöst från sitt hem den 7 november 1980. Han försvann spårlöst; inga kläder, inga tillhörigheter och ingen kropp har ännu hittats.

1985 väckte föräldrarna, genom sitt juridiska ombud advokat Pelle Svensson, enskilt åtal mot en man som fälldes för mord på Johan i tingsrätten, men senare friades i hovrätten.

Två har dömts för mordet

1993 erkände Thomas Quick att han rövat bort, våldtagit och slutligen styckmördat Johan.

Steg för steg växte Quicks berättelse fram. Han beskrev hur han strypt rövat bort pojken, våldtagit honom vid Norra Berget utanför Sundsvall samt slutligen strypt och styckat honom vid Åvike utanför Timrå.

Berättelsen och indicierna var till slut tillräckligt detaljerade och starka för att åtal skulle kunna väckas.

Beskrev Johans kläder

Bland de avgörande indicierna fanns bland annat Quicks mer eller mindre detaljerade beskrivning av den stickade tröja som Johan hade på sig dagen då han försvann.

Men föräldrarna har hela tiden varit skeptiska till Quicks skuld.

- Han är en mytoman, sa Björn Asplund i en intervju i Aftonbladet 1996. Han har ingenting med vår sons försvinnande att göra.

I juni förra året fälldes slutligen Thomas Quick för mordet – trots den klena bevisningen.

Driver målet vidare till Europadomstolen

Johan Asplunds föräldrar överklagade tingsrättens dom till hovrätten, som emellertid inte ansåg att föräldrarna är behöriga att överklaga. Hovrättens beslut fastställdes därefter av Högsta domstolen.

Men nu har alltså Johans Asplunds föräldrar beslutat sig för att driva ärendet vidare till Europadomstolen. De kommer att även i fortsättningen representeras av advokat Kerstin Koorti.

- Vi har levt med den här fasansfulla historien i ett kvarts sekel. Då kan vi inte låta oss nöja med att fallet avslutas på detta märkliga sätt, säger Björn Asplund till TT.

Fakta: Thomas Quick

Läs mer om Thomas Quick