”Sanktionerna verkningslösa”

Zimbabwe-kännaren Per Wästberg: De kommer tre år för sent

NYHETER

I dag beslutade FN om sanktioner mot Zimbabwe. Författaren och Zimbabwekännaren Per Wästberg tror att de är verkningslösa.

– De kommer tre år för sent säger han.

Foto: BIBBI JOHANSSON
– Jag tror att den enda makt som på allvar kan genomföra sanktioner är det motvilliga Sydafrika som sitter på Zimbabwes hela elförsörjning och har enorma skuldkrav, säger Per Wästberg.

I helgen skickades Pierre Schori hem från Zimbabwe. Det fick EU att på måndagen kalla hem samtliga valobservatörer och införa sanktioner mot Zimbabwe

Sanktionerna är riktade mot Mugabe och hans regering. De får inte längre resa i EU eller EU:s kandidatländer. De kommer också att få sina eventuella tillgångar i EU frysta.

Per Wästberg anser att sanktionerna kommer att vara verkningslösa.

Haft tid placera om

– Mugabe har sedan länge passerat det stadium då han brydde sig om omvärldens respekt, pengar och prestige. Han har säkert haft gott om tid att placera om sina pengar från Europa till Malaysia, som är hans andra hemland, eller till Iran, som han också har god kontakt med, säger Per Wästberg till aftonbladet.se

Han är kritisk till att omvärlden inte har reagerat tidigare.

- Det här kommer tre år för sent. Man såg alla tecken på väggen men ville i det längsta dröja. Jag tror att den enda makt som på allvar kan genomföra sanktioner är det motvilliga Sydafrika som sitter på Zimbabwes hela elförsörjning och har enorma skuldkrav.

Struntar i omvärlden

Enligt Per Wästberg bryr sig inte Mugabe överhuvud taget om omvärldens reaktioner.

– Vad man än säger till honom har han något slags svar av retoriskt slag som är avsett att egga upp de fattiga i grannländerna. Nu säger han att det här är det nya frihetskriget mot de rika och vita. Medan han själv har plundrat sin egen befolkning.

Vad tror du är rätt väg i den situation som man har hamnat i?

– Nu är det ingen idé att ha en valövervakning av 30 eller 60 människor eftersom det är 4000 valstationer. Man måste ha en massiv valövervakning och det tillåts ju inte. Då är det bättre att inte vara där alls och avslöja det hela för det spel det är. Mängder av människor har fråntagits rätten att rösta genom att de har blivit berövade sina id-kort.

Hur tror du att det går med valet?

- Jag tror att han vinner eftersom han kommer se till att han gör det. Alla kommer att känna sig terroriserade och hotade.

EU förbjuder också vapenexport och drar in bistånd som går via Zimbabwes regering. Biståndet var under förra året blygsamma 50 miljoner kronor. Under de kommande fem åren planeras dock utvecklingshjälp för totalt nästan en miljard kronor. Det biståndet kommer inte att stoppas helt, utan riktas om från att gå via Zimbabwes regering till att gå via till exempel internationella organisationer.

”Borde ha dragit in biståndet”

- Man borde sedan länge ha dragit in det statliga biståndet. Många länder, inte minst Sverige, har givit demokratibistånd till fristående organisationer och det har varit väldigt bra. Men det har visat sig svårt att genomföra den senaste tiden.

Sverige har varit en mycket stor biståndsgivare. Och Mugabe såg en gång i tiden den socialdemokratiska välfärdsstaten som ett ideal. Han lät till och med sin första fru bo här under flera års tid.

Pernilla Fagerström